Seuraa kokoelmateosten toisintojen maalaamista museossa
03.12.2018

Joulukuun ajan museossa voi seurata, miten valituista kokoelmateoksista maalataan toisintoja. Turun Taideakatemiassa maalausta opiskeleva Tiina Majabacka työskentelee 4.12. alkaen museon yläkerrassa tiistaista perjantaihin klo 11 alkaen muutama tunti kerrallaan. Ensimmäisellä viikolla Majabacka maalaa toisintoa Helene Schjerfbeckin Leikkipupuista, toisella Alfred William Finchin asetelmasta ja kolmannella Fanny Churbergin asetelmasta.

Tunnettujen teosten kopioimisella on pitkät perinteet taideopetuksessa. Keväällä kuvataiteilijaksi valmistuvan Majabackan toisinnot liittyvät hänen opinnäytetyöhönsä. Työskentelyä voi seurata museon pääsylipulla.

Ollessani keväällä 2018 Erasmus-vaihdossa Gentissä pääsin museoon toisintamaan esillä olevia maalauksia. Kokemus oli niin upea, että halusin jatkaa samanlaista työskentelyä Turussa. Oppiminen tauluja toisintamalla on ikivanha perinne ja edelleen paras tapa. Ranskalaisen taidemaalari Balthusin sanoin, ei ole mitään järkeä aloittaa alusta. Haluan olla osa perinnettä ja muodostaa sille jatkumon", kertoo Majabacka. 

"Taiteellisessa opinnäytetyössäni itse prosessi, kokemus toisintamisesta, työskentely museossa ja miten se vaikuttaa maalauksiini on yhtä tärkeässä roolissa kuin varsinainen lopputulos. Taiteellisen opinnäytetyöni ensimmäinen vaihe koostuu työskentelystä Turun taidemuseossa. Toisinnan asetelmamaalauksia noin kuukauden. Toisessa vaiheessa rakennan omia asetelmia ja maalaan työhuoneellani Taideakatemiassa. Suunnittelen jatkavani rinnalla museotyöskentelyä. Työni tulevat esille keväällä valmistuvien opiskelijoiden yhteisnäyttelyyn. Ripustan kopioidut maalaukset ja omat versioni vierekkäin käymään vuoropuhelua.”

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020