Tapahtumat syksy 2018
10.01.2019

ERIKOISOPASTUKSET

Opastukset avaavat näkökulmia Axel Haarmanin, Ali Munsterhjelmin ja Santeri Salokiven taiteeseen. Erikoisopastukset ja luennot sisältyvät pääsylipun hintaan. Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön, joten suosittelemme ennakkoilmoittautumista: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi.

la 22.9. klo 13 ja 15 Marja-Terttu Kivirinta: Modernismin tuulia ja sateenkaaren värejä (luento)
Taidehistorioitsija, kriitikko Marja-Terttu Kivirinta tarkastelee Axel Haartmanin, Ali Munsterhjelmin ja Santeri Salokiven tuotantoa suhteessa kansainväliseen modernismiin ja aikansa avantgarden kärkinimiin, kuten Henri Matisseen ja Wassily Kandinskyyn. Turussa vaikuttaneen taiteilijakolmikon 1910-luvun tuotanto edustaa uusimpressionistista väri- ja valomaalausta, jota voi pitää kommenttina Pariisin syyssalongissa vuonna 1908 olleelle Suomen taiteen näyttelylle sekä sen vastaanotosta kotimaassa käydylle keskustelulle. 

la 13.10. klo 13 Mikko Laaksonen: Ali Munsterhjelm - Puolalanpuiston ja Auran rantojen kuvaaja. Opastus ja kävelykierros (säävaraus)
Turkulaisen arkkitehtuurin ja paikallishistorian tutkija, tietokirjailija Mikko Laaksonen johdattaa erikoisopastuksellaan Ali Munsterhjelmin Turkuun. Kierros alkaa taidemuseosta, jossa sadan vuoden takaiseen kaupunkielämään tutustutaan taiteilijan maisemamaalausten välityksellä. Vuosina 1907–1926 Turussa asunut Munsterhjelm tunnetaan erityisesti Puolalanpuistoa ja Aurajokea kuvaavista maalauksistaan. Näyttelykierroksen jälkeen Laaksonen vie kuulijansa kävelylle Munsterhjelmin Turkuun ja taiteilijaa inspiroineisiin maisemiin. Puolalanpuiston kautta jokirantaan laskeutuvalla kävelykierroksella kuullaan kaupungin arkkitehtuurista ja rakennusten historiasta. Opastuksen ja kävelykierroksen kokonaiskesto on noin puolitoista tuntia. Kävelykierros toteutetaan säävarauksella.

la 10.11. klo 13 Ulrika Grägg: Axel Haartman - ihminen ja taide (luento)
Naantalissa sijaitseva Casa Haartman oli Axel Haartmanin ja hänen puolisonsa Hedvigin koti 40 vuoden ajan. Pariskunta piti kotiaan Axelin merkittävimpänä taideteoksena ja halusi, että se säilytetään alkuperäisessä kunnossa. Hedvigs Minne -yhdistys hoiti tehtävää vuoteen 2017, jolloin rakennus taidekokoelmineen lahjoitettiin Åbo Akademin säätiölle. Säätiön intendentti Ulrika Grägg avaa esityksessään Haartmanin henkilökuvaa taitelijana, lehtimiehenä, museoihmisenä sekä puolisona Casa Haartmanissa säilyneen runsaan arkistoaineiston avulla.

lö 10.11. kl. 15 Ulrika Grägg: Axel Haartman - människan och konsten (föreläsning) 
Casa Haartman i Nådendal var Axel Haartmans och hustrun Hedvigs hem under 40 års tid. Paret ansåg att hemmet vara Axels mest betydelsefulla konstverk och ville att det skulle bevaras i ursprungligt skick. Föreningen Hedvigs Minne skötte uppgiften till år 2017, då byggnaden och dess konstsamlingar donerades till Stiftelsen för Åbo Akademi. Stiftelsens intendent Ulrika Grägg berättar under föreläsning om Haartman som konstnär, tidningsman, museimänniska och make, utgående från det rika arkivmaterial som bevarats vid Casa Haartman. 

ke 12.12. klo 17.30 Christian Hoffmann: kuraattorikierros
Näyttelyn kuratoinut Christian Hoffmann kertoo taiteilijakolmikosta ja kulissien takaisesta näyttelyprosessista. HUOM! Opastus on täynnä.

la 12.1.2019 klo 14 Museokortti-opastus
Museokortin haltijoille avoin opastus tutustuttaa turkulaiskoloristien Axel Haartmanin, Ali Munsterhjelmin ja Santeri Salokiven taiteeseen. Opastus kestää noin tunnin ja se on maksuton Museokortin haltijoille. Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön. Paikan voi varmistaa ennakkoilmoittautumalla: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi.

YLEISÖOPASTUKSET

Suomenkielinen yleisöopastus sunnuntaisin kello 13 ja klo 14. Ruotsinkielinen yleisöopastus kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena sunnuntaina kello 15. Opastus kestää noin tunnin. Kaikille avoimet yleisöopastukset eivät vaadi ennakkovarausta ja niille voi osallistua ostamalla pääsylipun näyttelyyn.

TAITEILIJATAPAAMINEN

to 13.9. klo 14 Mikhail Karikis
Mikhail Karikis kertoo taiteellisesta työskentelystään ja Pimiössä nähtävästä teoksesta Ain't Got No Fear (2016) Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on englanninkielinen ja avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

su 11.11. klo 13 Jaakko Niemelä
Jaakko Niemelä kertoo taiteellisesta työskentelystään sekä perheessä kulkevasta merenkulun perinnöstä. Studiossa esillä oleva Nostalgia on osa tutkimusprojektia, jossa Niemelä on keskittynyt merikapteeni-isään liittyviin muistoihin ja hänen merimatkoistaan kertoviin tarinoihin. Näiden tarinoiden siivittämänä Niemelä on seilannut valtamerillä ja matkustanut samoihin satamiin kuin isänsä aikanaan. Matkoja hän on dokumentoinut piirtämällä, kirjoittamalla sekä valo- ja videokuvaamalla ja työstänyt myöhemmin materiaalista animaatioita ja installaatioita. Nyt Niemelä esittelee yleisölle valokuvapoimintoja arkistostaan ja kertoo niin omista kuin isänsäkin meriseikkailuista. Tilaisuuteen voi osallistua museon pääsylipulla.

to 29.11. klo 14 Jonna Kina
Jonna Kina kertoo taiteellisesta työskentelystään ja Pimiössä nähtävästä teoksesta Arr. For A Scene (2017) Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on suomenkielinen ja avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

 

MUUT TAPAHTUMAT

su 9.9. klo 12-16 Kulkulupa / Henry Lönnforsin ateljee
Kulkulupa avaa taiteilijoiden työhuoneiden ovet yleisölle syyskuisen viikonlopun ajaksi. Mukana on yli 40 kohdetta mukaanlukien museon oma Henry Lönnforsin ateljee. Henry Lönnforsin ateljeestipendiaattina 2018-2020 työskentelevä Hertta Kiiski esittelee työhuonettaan ja työskentelyään sunnuntaina 9.9. klo 12-16. Ateljee sijaitsee Puolalanpuistossa sijaitsevassa As. Oy Albatrossissa osoitteessa Puolalanpuisto 4 A. Sisäänpääsy alaovelta tasatunnein (klo 12, 13, 14, 15 ja 16). Lue lisää
 

su 16.9. klo 11-17 Turun päivä
Juhlistamme syksyn näyttelyiden ensimmäistä viikonloppua tarjoamalla pääsyliput alennettuun 6 euron hintaan. Opastukset suomeksi klo 13 ja 14, ruotsiksi klo 15.

ke 3.10. klo 12-15  Senioripäivä
Senioripäivässä tutustutaan Axel Haartman – Ali Munsterhjelm – Santeri Salokivi -näyttelyyn oppaan johdolla klo 12, klo 13 ja klo 14 alkaen. Syyskranssipaja museon aulassa klo 13–15. Työpajassa tehdään syksyinen kranssi floristin ohjauksessa. Pajan kesto on noin kaksi tuntia. Osallistumismaksu 20 ¤ sisältää materiaalit ja ohjauksen. HUOM! Syyskranssipaja peruttu! Klo 15-16 Rauno Lahtinen luennoi otsikolla "Elämää 1900-luvun alun Turussa". Opastukset ja luento sisältyvät pääsylipun hintaan. Ennakkoilmoittautuminen opastuksille, luennolle ja työpajaan: info@turuntaidemuseo.fi / 02 2627 100.

pe 5.10. klo 11-17 Opiskelijoiden päivä
Ilmainen sisäänpääsy voimassaolevalla opiskelijakortilla

to 15.11. klo 17-19 TurkuArt Afterwork: RAP-lyriikkatyöpaja
Turkulainen hip hop -kulttuurin tukiyhdistys Freshcode ry toteuttaa yhteistyössä Turun taidemuseon kanssa RAP-lyriikkatyöpajan osana TurkuArtAfterwork -tapahtumaa. Työpaja antaa vinkkejä rap-lyriikoita kirjoittamiseen itselle tärkeitä asioita mukaan tuoden. Työpajan ohjaa Freshcode ry:n jäsen ja suomalaisen rap-lyriikan pitkäaikaisimpiin tekijöihin kuuluva turkulainen Chydeone (mm. Ritarikunta). Työpaja on maksuton. Ilmoittaudu mukaan! elli.liippo@turuntaidemuseo.fi / 040 359 0087

Inspiraatiota voi hakea myös Studiosta ja Pimiöstä, jonne vapaa pääsy afterwork-illan ajan klo 17-19.

pe 16.11. klo 17-19 & su 18.11. klo 15-17 Ryppäitä! -tanssiteos
Ryppäitä! on Riikka Kosolan naiseutta käsittelevä tanssiteos, joka on suunnattu kaikille sukupuolesta riippumatta. Taidemuseoympäristöön koreografioitu teos jäsentyy improvisatorisen pelin lailla. Tanssijoiden kehot organisoituvat museon tiloissa irtonaisina hedelminä ja ryppäinä niin kuin viinirypäleen hedelmät. Museon aulasta alkava ja näyttelytiloihin etenevä tanssiteos kommunikoi Axel Haartmanin, Ali Munsterhjelmin ja Santeri Salokiven impressionististen maalausten kanssa ja tutkii, kuinka naiseuden sisäinen kieli kohtaa kolmen miestaiteilijan vision. Teos on abstrakti tulkinta auringosta ja valosta, lihasta, hedelmälihasta, viinistä ja vapaudesta. Työryhmä koostuu turkulaisista esittävän taiteen ammattilaisista. Teoksen seuraamiseen taidemuseon aulassa on vapaa pääsy, näyttelytiloissa esitystä voi seurata museon pääsylipun hinnalla.

pe 23.11. klo 17 Turun oopperakuoron joulukonsertti
Turun oopperakuoro esittää pikkujoululla maustettuja oopperapaloja seuranaan TSMO:n nuorten lauluryhmät sekä solistit Emmy Lundin, Lotta Hakoila ja Salla Kollanen. Kuoroa johtaa Katriina Virta ja pianistina toimii Johanna Tiensuu. Konsertti sisältyy museolipun hintaan.

la 12.1.2019 klo 14 Museokortti-opastus
Museokortin haltijoille avoin opastus tutustuttaa turkulaiskoloristien Axel Haartmanin, Ali Munsterhjelmin ja Santeri Salokiven taiteeseen. Opastus kestää noin tunnin ja se on maksuton Museokortin haltijoille. Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön. Paikan voi varmistaa ennakkoilmoittautumalla: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi.

LAPSILLE

18.10. klo 14 Satupäivän opastus
Opastuksella sukelletaan taideteosten maailmaan ja matkustetaan ajassa taakse- ja eteenpäin! Uskallatko heittää noppaa ja selvittää mihin aikamatka vie? Opastus soveltuu kaikille satujen ystäville. Kesto noin 30 min.

18.-19.10. Ohjelmaa syyslomalaisille

Työpajassa (museon aula klo 11-14) maalataan sateenkarenväreissä loistavia maalauksia hauskalla täplätekniikalla. Työskentelyyn kannattaa varata noin puoli tuntia aikaa. Sopii kaikille, joilla pysyy sivellin kädessä. Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan (6/9 ¤), alle 16-vuotiaat ilmaiseksi.

18.-21.10. Koko perheen taidesuunnistus
Lainaa kassalta suunnistuskartta Axelin, Alin ja Santerin Turkuun ja selvitä, missäpäin kaupunkia taiteilijakolmikko on maalannut. Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan (6/9 ¤), alle 16-vuotiaat ilmaiseksi.

CAFÉ VICTORIN KEIKAT

Café Victor järjestää yhteistyössä ohjelmatoimisto Alt Agencyn ja Turun taidemuseon kanssa konserttisarjan, jossa kuullaan kotimaisen indiemusiikin suosituimpia nimiä. Luvassa on kolme lämminhenkistä iltaa, joiden aikana voi musiikin ohella nauttia virvokkeista ja muista kahvilan herkuista.

la 6.10. Risto (soolo)
la 3.11. Ville Leinonen (soolo)
la 1.12. Lake Jons

Konserttilippuja voi ostaa suoraan Café Victorista. Ennakko 10 ¤ / ovelta 12 ¤, mikäli lippuja on vielä jäljellä. Ovet avataan klo 19. Keikat alkavat klo 20 ja kestävät noin tunnin ilman väliaikaa. Esteetön pääsy.

Konserttilipulla kaksi yhden hinnalla museon näyttelyihin! Etu on voimassa vuoden 2018 loppuun saakka.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020