Kevät 2017
22.05.2017

KEVÄÄN ERIKOISOPASTUKSET

Tutustu Elina Brotheruksen näyttelyyn asiantuntijoiden seurassa. Osallistuminen museon pääsylipulla. Max. 40 henk. Vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi

la 4.3. klo 14 En français s’il vous plait! 

Oletko ranskankielen vasta-alkaja tai muuten vain halukas oppimaan muutaman sanan tätä taiteen ja rakkauden kieltä? Tervetuloa treenaamaan kielitaitoa taidemuseoon! Opastuksella opit yksinkertaisia, taidenäyttelyssä hyödyllisiä fraaseja sekä ranskankielen ääntämystä Elina Brotheruksen taiteen siivittämänä. Opastus on tilattavissa myös ryhmille Elina Brotheruksen näyttelyn ajan 17.2.–21.5.2017. Lue lisää

la 11.3. klo 14 Taina Erävaara: Minä ja Elina Brotherus

Turun taideakatemian kuvataiteen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara tarkastelee opastuksellaan Elina Brotheruksen teoksia omakuvallisuuden, identiteetin ja henkilökohtaisuuden näkökulmista. Hän rakentaa opastuksen itselleen tärkeiden ja merkityksellisten valokuvien ympärille.

la 22.4. klo 14 Elina Heikka & Anna-Kaisa Rastenberger

Valokuvataiteen parissa pitkään työskennelleet ja yhteistyötä tehneet Elina Heikka ja Anna-Kaisa Rastenberger johdattavat Elina Brotheruksen näyttelyyn yhteisellä opastuksella. Suomen valokuvataiteen museon johtaja Heikan ja Suomen valokuvataiteen museon intendentin, Kuvataideakatemian professuuria hoitavan Rastenbergerin esitys pohjaa suomalaisen nykyvalokuvan vahvalle tuntemukselle sekä Brotheruksen kanssa tehdylle yhteistyölle.

la 13.5. klo 14 Elina Brotherus & Mia Haltia

Turun taidemuseossa esillä oleva Elina Brotheruksen näyttely on retrospektiivinen katsaus taiteilijan tuotantoon. Opastuksella kuullaan, minkälainen prosessi tähänastisen uran yhteenkokoava näyttely on taiteilijalle ja näyttelyn kuraattorille ollut. 

KESKIVIIKKOSARJA

Teemaopastukset avaavat näkökulmia kokoelmanäyttelyyn Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia. Osallistuminen museon pääsylipulla. Max. 40 henk. Vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi

ke 15.3. klo 17.30 Kuraattorikierros: Christian Hoffmann

Kuraattorikierros tutustuttaa kuulijat Turun Taideyhdistyksen kokoelman syntyvaiheisiin museon ensimmäisen intendentin Victor Westerholmin johtaja-aikana. Vuosien 1891–1919 aikana taidemuseon kokoelmaan hankittiin ja lahjoitettiin tasan 400 teosta, joista monet ovat sittemmin muodostuneet Suomen taiteen ohittamattomiksi klassikoiksi. Kuraattorikierroksella tutustutaan myös joukkoon Suomen taiteen kultakauden teoksia, jotka jäivät eri syistä hankkimatta. Tuomalle esiin näitä menetettyjä tilaisuuksia tarjotaan kierroksella uusi, laajempi näkökulma kokoelmaan: Millainen se olisi voinut olla? 

ke 12.4. klo 17.30 Taidekokoelma ja 1900-luvun alun yhteiskunnalliset kuohut

Opastuksella tutustutaan 1900-luvun alun ajoittain hyvinkin jännitteiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja sen vaikutuksiin vastaperustetun Turun taidemuseon toiminnassa. Kuinka 1800-luvun lopun kansallinen herääminen, irtautuminen Venäjästä, itsenäistyminen ja sitä seurannut sisällissota näkyvät aikalaistaiteessa ja kokoelman varhaisessa muotoutumisessa? 

ke 3.5. klo 17.30 Victor Westerholmin taiteilijasuhteet

Turun taidemuseon ensimmäisen intendentin, maisemamaalari Victor Westerholmin taiteilijakontaktit ovat vaikuttaneet siihen, millaisena kokoelman tänään tunnemme. Westerholm oli rohkea taidehankinnoissa ja myötävaikutti muun muassa siihen, että kokoelmaa kartutettiin usealla Helene Schjerfbeckin teoksella aikana, jona taiteilijan modernistista ilmaisua ei vielä arvostettu. 

TAITEILIJATAPAAMISET

ke 15.2. klo 15 Søren Thilo Funder kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on englanninkielinen, vapaa pääsy.

ke 21.3. klo 17 Jenni Toikka ja Eeva-Riitta Eerola keskustelevat näyttelystään Double Take Kiasman johtajan Leevi Haapalan kanssa taidemuseon Studiossa. Osallistuminen museon pääsylipulla (9/6 ¤).

to 6.4. klo 14 Perfomanssiryhmä MSL (Antti Jussila & Jari Kallio) ja Jaakko Pallasvuo kertovat taiteellisesta työskentelystään Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on suomenkielinen, vapaa pääsy.

LEMPEÄÄ AAMUJOOGAA MUSEOSSA

lauantaisin 8.4. | 29.4. | 20.5. klo 9.30-11.00

Museossa joogataan taas! Yin & Yang-tunnilla koet joogan vahvistavaa ja avaavaa puolta vaihtuvassa taidemuseoympäristössä. Harjoitus aloitetaan pehmeillä liikkeillä, joista siirrytään asteittain energisoiviin harjoitteisiin. Joogan ohella syvennytään myös tilassa oleviin teoksiin. Kehoa vahvistava ja mieltä rauhoittava tunti järjestetään yhteistyössä joogastudio Pure Moven kanssa ja se sopii myös ensikertalaisille.

Osallistumismaksu 12 ¤ / kerta, 30 ¤ / koko sarja. Ennakkoilmoittautuminen: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi. Voit tarvittaessa lainata joogamaton museolta mutta mainitsethan asiasta ilmoittautumisen yhteydessä. Lainamatosta veloitamme 2 ¤. Museo on avoinna aamulla vain joogatunnin osallistujille.

MUUT TAPAHTUMAT

23.–26.2. Ohjelmaa talvilomalaisille: Toteutuneita unelmia -satuopastukset ja Unelmatyöpaja 

Pienille koululaisille suunnatuilla satuopastuksilla kuullaan tarinoita Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia -näyttelyn taideteoksista ja niihin kätketyistä unelmista. Opastus etenee kuin satu, jota kerrotaan yhdessä ja jonka käänteisiin saat halutessasi vaikuttaa. Tervetuloa uneksimaan taiteen äärelle!  

Noin 30 minuutin mittaisia opastuksia järjestetään suomeksi to–su klo 13 ja ruotsiksi la-su klo 14. Opastusten lisäksi museossa voi osallistua Unelmatyöpajaan, joka on avoinna hiihtolomaviikolla to-su klo 14–16. Työpajassa tehdään unelma-aiheisia sarjakuvia leikkaamalla, liimaamalla ja piirtämällä. Työpajaan voi pistäytyä haluamakseen ajaksi. Alle 16-vuotiaat maksutta.

22.3. klo 12-15 Senioripäivä

Opastetut kierrokset klo 12 ja 13 Elina Brotheruksen näyttelyyn. Iltapäivällä klo 14 senioripäivässä on mahdollisuus tutustua tietoisuustaitojen harjoittamiseen mindfulness-ohjaaja Satu Postin ohjauksessa. Noin tunnin työpajassa tehdään yksinkertaisia ja helposti toteutettavia läsnäoloharjoituksia taiteen äärellä. Ohjelmaan voi osallistua museon pääsylipulla (eläkeläiset 6 ¤, avustaja maksutta). Vapaaehtoinen ilmoittautuminen: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi

la 1.4. klo 11–15 Teosarviointipäivä

Tuo omistamasi teos taidehistorialliseen arviointiin! Arviointi keskittyy teosten tekniikkaan, laatuun, ajoitukseen ja mahdolliseen tekijään sekä annetaan neuvoja teosten kunnostamisesta, säilyttämisestä ja esillepanosta. Hinta-arvioita tai aitoustodistuksia ei anneta. Arviointii on maksutonta ja asiantuntija-apua tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi. Teoksia arvioivat Turun taidemuseon amanuenssit Christian Hoffmann ja Mia Haltia. Ei ennakkoilmoittautumista.

la 8.4. Slow Art Day

Kansainvälinen, vuosittain 8. huhtikuuta järjestettävä Slow Art Day kannustaa ihmisiä rauhoittumaan taiteen äärellä ja antamaan elämyksille enemmän aikaa. Turun taidemuseossa tapahtumapäivään voi osallistua lempeän aamujoogan, hitaan taiteen teemaopastuksen ja levollisten sävelten siivittämänä.

to 27.4. TurkuArt Afterwork

Turkulaiset taiteilijavetoiset galleriat ja taidemuseot järjestävät illan ajan afterwork-ohjelmaa. Vapaa pääsy Studioon ja Pimiöön klo 17-19. Turun taideakatemiasta valmistuva Jussi Haro esittelee näyttelyään Rekonstruktio Studiossa klo 17 alkaen. Haron lopputyönäyttely ammentaa katutaiteesta ja julkisesta tilasta ja antaa murretuille pyöränlukoille, tyhjille energiajuomatölkeille ja äärioikeiston propagandatarroille uuden ulottuvuuden. Pimiössä nähdään MSL:n ja Jaakko Pallasvuon yhteistyö Bridge Over Troubled Water (2016).

to 18.5. Kansainvälinen museopäivä

Kansainvälisen museopäivän kunniaksi taidemuseo tarjoaa pääsyliput alennettuun hintaan (6 ¤) koko päivän ajan.

to 18.5. klo 19.30-21.30 Taidemuseo soi!

Severi Pyysalo ja Henri Marjamäki esittävät tuttuja ja turvallisia sekä uskaliaasti improvisoituja säveliä vibrafonilla, kitaralla, bassolla sekä erinäisillä lyömä- ja elektronisilla soittimilla. Taidemuseon hieno miljöö ja teokset toimivat muusana luovalle musiikilliselle illalle. Liput: 12/10 ¤, ennakkomyynti Cafè Victorista.

Pöytävaraukset: 040 8249087 Anna / Café Victor tai info@deligo.fi

Tulevan kesän aikana Turun taidemuseossa kuullaan turkulaisten jazz-taiteilijoiden esittämää musiikkia kulloisenkin näyttelyn teeman inspiroimana. Konsertit järjestetään torstai-iltaisin 18.5. / 15.6. / 13.7.  taidemuseon aulatilassa klo 19.30 alkaen. Pyysalon ja Marjamäen ohella konserteissa tullaan myös kuulemaan vierailevia kotimaisia virtuooseja.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020