Schjerfbeck-erikoisopastukset ja luennot
25.01.2017

HELENE SCHJERFBECK -ERIKOISOPASTUKSET

lauantaisin klo 13 ja 15

Tutustu näyttelyyn asiantuntijan seurassa. Osallistuminen museon pääsylipulla. Max. 40 henk. Vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi

8.10 klo 13 Sue Cedercreutz-Suhonen: Helene Schjerfbeckin elämä, taide ja mallit TÄYNNÄ
8.10. klo 15 Sue Cedercreutz-Suhonen: Helene Schjerfbecks liv, konst och modeller
Villa Gyllenbergin pääopas Sue Cedercreutz-Suhonen antaa esityksessään äänen Helene Schjerfbeckin malleille. Tilaisuudessa kuullaan tarinoita Schjerfbeckin maalaustelineen eteen asettuneista työläisnaisista ja naapurinlapsista sekä heidän suhteestaan taiteilijaan. Esitys toteutetaan luentomuodossa.

29.10. klo 13 & 15 Christian Hoffmannin kuraattorikierros TÄYNNÄ
Näyttelyyn ja näyttelyntekoprosessiin tutustutaan näyttelyn kuratoineen amanuenssi Christian Hoffmannin johdolla.

19.11. klo 13 & 15 Leena Ahtola-Moorhouse: Helene Schjerfbeckin omakuvat TÄYNNÄ
Helene Schjerfbeckin omakuvien sarja on taidehistoriallisesti ainutlaatuinen laajuudessaan ja monipuolisuudessaan. Etenkin viimeisiksi jääneet omakuvat ovat rohkeudessaan riipaisevia. Schjerfbeck-asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse luo katsauksen taiteilijan uhmakkaisiin ja itsevarmoihin omakuviin. Esitys toteutetaan luentomuodossa.

21.1. klo 13 & 15 Eveliina Tuulonen: Schjerfbeck sanomalehtikirjoituksissa – taiteilijamyytti tänään TÄYNNÄ
Turun taidemuseon opas, taidehistorian maisteriopiskelija Eveliina Tuulonen keskittyy puheenvuorossaan Helene Schjerfbeckin ja median suhteeseen. Esityksessä käydään läpi lehtikirjoituksia Schjerfbeckin juhlavuosilta 1992 ja 2012 ja verrataan näitä Turun taidemuseon näyttelyn synnyttämään lehtikirjoitteluun. Millaista taiteilijamyyttiä Schjerfbeckistä on rakennettu ja rakennetaan lehtien sivuilla? Esitys toteutetaan luentomuodossa.

 

KESKIVIIKKOSARJA

keskiviikkoisin klo 17.30

Puheenvuoroja Helene Schjerfbeck -näyttelyn teemoihin liittyen. Osallistuminen museon pääsylipulla. Max. 40 henk. Vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi

12.10. klo 17.30 Saara Ekström
Turkulainen kuvataiteilija Saara Ekström tarkastelee Helene Schjerfbeckin teoksia taiteilijan silmin. Huom! Ennakkotiedoista muuttunut päivämäärä

9.11. klo 17.30 Janina Berman: Helene
Åbo Svenska Teaterin lavalla vuonna 2006 Helene Schjerfbeck -tulkinnan tehnyt Janina Berman tuo roolinsa näyttelykäynnille Turun taidemuseoon. Berman eläytyy henkilöön Helene lukemalla otteita taiteilijan kirjeenvaihdosta hänen teostensa äärellä. Esitys on suomen- ja ruotsinkielinen.

30.11. klo 17.30 Anna-Maria von Bonsdorff: Intohimona väri – Helene Schjerfbeckin värien käytöstä TÄYNNÄ

Ateneumin taidemuseon intendentin Anna-Maria von Bonsdorffin puheenvuoron fokuksessa ovat Helene Schjerfbeckin värit. Schjerfbeckin uran alusta loppuun kattava näyttely antaa mahdollisuuden tutustua siihen, miten taiteilijan väripaletti kehittyi vuosikymmenten saatossa.

14.12. klo 17.30 Jukka Aaltonen: Taiteilija itsen ja peilin välissä TÄYNNÄ
Psykoanalyytikko, psykiatri Jukka Aaltonen pohtii esityksessään omakuvan psykologiaa ja siihen liittyvää problematiikkaa: mikä omakuvassa on se ”oma” ja mikä on sen suhde peilin heijastamaan kuvajaiseen? Omakuvaan kytkeytyvä kysymys ajan kulusta ja muutoksesta näkyy Schjerfbeckin omakuvien sarjassa ravisuttavalla tavalla.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019