Ilmaisillassa soi: Jarno Heikkilä 1.4. klo 17
22.03.2016

Taidemuseon ilmaisillassa soi klassinen kitaramusiikki perjantaina 1.4. klo 17 alkaen. 

J.S. Bachin toisen sooloviulupartitan päättävä osa Chaconne on yksi suurimmista mestariteoksista, mitä on sävelletty. Mittasuhteiltaan koko muun partitan neljä osaa varjoonsa jättävä suurteos on kautta sukupolvien ollut säveltäjien ja muusikoiden ylistämä ja tänäkin päivänä sitä pidetään monessa mielessä yhtenä vaativimmista sooloviulukappaleista. Teosta on sovitettu yleisimmin sekä kitaralle, että pianolle.Vahvistamattoman tarinan mukaan paraguyalainen säveltäjä-kitaristi Augustin Barrios Mangore sai inspiraation La Catedralin hartaaseen keskimmäiseen osaan vierailullaan eräässä katedraalissa Montevideossa. Viimeinen osa symbolisoi astumista katedraalin hiljaisuudesta kadun hälinään. Preludin hän sävelsi tähän hänen tunnetuimpaan kitarateokseensa jälkikäteen.

Yhdysvaltalaisen Elliott Carterin Changes on tunnelmiltaan ja karaktääreiltään oikukkaan kontrastista musiikkia, jonka runkona toimii tarkkaan kirjoitettu rytminen ja harmoninen rakenne. Teos perustuu kellonsoittajien katoavaan taiteeseen, jossa eri vireisiä kelloja soitetaan matemaattisten rytmikuvioiden mukaan, joita kutsutaan nimellä Changes.

Joaquín Rodrigo on tunnettu erityisesti Aranjuez -kitarakonsertostaan, mutta Tres Piezas Españolas on hänen soolokitarateostensa kruununjalokivi. Teoksen avaa ylväs Fandango, jonka harmonioita koristavat kirpeät dissonanssit. Toisessa osassa riitasointujen luonne muuttuu kipeän kaihoisaksi. Rodrigo oli suuri vanhan musiikin ystävä ja Passacagliassa kuuluukin kaikuja menneiltä vuosisadoilta. Teoksen päättää virtuoosinen ja melkeinpä hengästyttävän arvaamattomasti moduloiva Zapateado.

Jarno Heikkilä
opiskelee klassista kitaraa Sibelius-Akatemiassa maisterivaiheessa Ismo Eskelisen oppilaana. Hän aloitti musiikin opiskelun kotipaikkakuntansa Kuusamon musiikkiopistossa 17-vuotiaana opettajanaan Seppo Kallio. Heikkilän opinnot Akatemiassa alkoivat kolme vuotta myöhemmin vuonna 2010 ja hän valmistuu Musiikin maisteriksi keväällä 2016. La Catedralia lukuun ottamatta tänään kuultavat teokset muodostavat soolo-osuuden Heikkilän huhtikuisesta A-tutkintokonsertin ohjelmasta, johon kuuluu lisäksi kitarakonsertto.
  
Pääaineopintojensa ohessa Heikkilä on aktiivinen kamarimuusikko ja hän on opiskellut sivuaineina mm. sävellystä ja instrumenttipedagogiikkaa. Hän opettaa tällä hetkellä tuntiopettajana Suomalaisen Yhteiskoulun musiikkiopistossa. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet lukuisat kansainvälisesti tunnustetut mestarit, kuten mm. Manuel Barrueco, Pablo Marquez, Zoran Dukić sekä Ricardo Gallèn.

OHJELMA

J.S. Bach  (1685-1750)                                        
                     2. viulupartita d-molli, BWV 1004   
                     -   Chaconne   (Sov. J. Heikkilä)

A. Barrios  (1885-1944)
                    La Catedral
                     -  Preludio Saudade
                     -  Andante Religioso
                     -  Allegro Solemne

E. Carter  (1908-2012)
                    Changes

J. Rodrigo (1901-1999)
                    Tres Piezas Españolas
                     -   Fandango
                     -   Passacaglia
                     -   Zapateado


 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019