Dardel-erikoisopastukset
19.10.2015

Ruotsin tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Nils Dardel (1888–1943) loi omaperäisen, elegantin ja loisteliaan värikkään tyylin, joka sisälsi piirteitä kansainvälisestä modernismista. Dardel eli niin kuin opetti: hänen alter egonsa, hienostunut ja hurmaava dandy, ajautui toistuviin lemmenleikkeihin niin tosielämässä kuin siveltimen ikuistamana.

Syksyn aikana Nils Dardel ja moderni aika -näyttelyyn voi tutustua myös kahdella erikoisopastuksella, jotka valottavat näyttelyn teemoja ja Dardelin persoonaa eri näkökulmista.

24.10. klo 14 amanuenssi Mia Haltian kuraattorikierros
Näyttelyn kuraattori Mia Haltia kertoo näyttelyn taustoista ja tutustutttaa Nils Dardelin taiteeseen ja taiteilijuuteen.

7.11. klo 13 ja 15 toimittaja Sami Sykkö
Muotitoimittaja, tyylitaituri ja esteettisen elämän suurlähettiläs Sami Sykkö esittelee Nils Dardelin hurmaavana dandynä ja pohtii, miten dandyismi näkyy hänen taiteessaan. Lisäksi kuullaan, mikä tekee dandyn ja millainen dandy on.

Dandyismissä ei kyse ainoastaan pukeutumisesta vaan ennen kaikkea elämäntavasta, jossa ulkoinen ja sisäinen yhdistyivät kokonaistaideteokseksi: dandyksi. Nils Dardel loi itsestään tavaramerkin tämän roolin ympärille. Hän oli oman aikansa julkkis ja juoruilun kohde, joka näkyi ja kuului Tukholman railakkaassa yöelämässä. Dandyhahmo esiintyi toistuvasti myös Dardelin teoksissa ja dandyn naamiosta tuli Dardelille tapa määrittää itsensä ihmisenä ja taiteilijana. Dardelia kiehtoi Oscar Wilden sanavalmius ja elegantti kyynisyys sekä Charles Baudelairen hieman itseriittoinen elämäntuska. Baudelairen mukaan dandyn tulisi jatkuvasti pyrkiä ylevyyteen ja sekä elää että nukkua peilin edessä. Nämä sanat Dardel painoi mieleensä, kun hän myöhemmin maalasi kuuluisan kuolevan dandynsä.

Erikoisopastukset kestävät noin tunnin ja niille voi osallistua museon pääsylipulla. Opastusten osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön. Voit halutessasi varmistaa paikkasi ilmoittumalla ennakkoon museon kassalle: info(at)turuntaidemuseo.fi tai (02) 2627 100.


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020