Ellen Thesleff -erikoisopastukset
08.01.2015

Suomen kultakauden taiteen tunnetuimpiin nimiin lukeutuva Ellen Thesleff (1869–1954) kuului Helene Schjerfbeckin rinnalla maamme johtaviin modernisteihin 1900-luvun alusta pitkälle eteenpäin. Hän oli taiteilijana hyvin itsevarma ja pystyi uudistumaan koko poikkeuksellisen pitkän, yli 60 vuotta kestäneen uransa ajan. Yli sata teosta käsittävä näyttely keskittyy Thesleffin maalauksiin ja väripuupiirroksiin.

Näyttelyyn järjestetään kevään aikana neljä erikoisopastusta. Erikoisopastukset kestävät noin tunnin ja niille voi osallistua museon pääsylipulla. Max. 40 henkilöä, vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen museon kassalle, puh. (02) 2627 100 tai info(at)turuntaidemuseo.fi. 

la 31.1. klo 14 Leena Ahtola-Moorhouse: Ellen Thesleff Suomen taiteen avantgardistina
Ellen Thesleff etsi ja löysi kautta elämänsä uudistuneita ilmaisuja maailmankatsomukselleen, jossa luonnon ja ihmiselämän mystiikka ja yhteenkietoutuminen olivat kantavana teemana. Hänelle symbolistisen taiteen esiinnostama synesteettinen lähestymistapa tarjosi jatkuvasti uutta ja ihmeellistä moniaistista lumoa lähtökohtinaan musiikki, teatteri, hämäläinen järvimaisema ja italialainen valo. Leena Ahtola-Moorhouse on tunnettu erityisesti Helene Schjerfbeck -spesialistina ja mittavasta urastaan Ateneumin intendenttinä. Hänen opastuksellaan tutustutaan Ellen Thesleffiin edelläkävijänä näyttelyssä esilläolevien teosten kautta. HUOM! Leena Ahtola-Moorhousen opastus on täynnä. Tervetuloa osallistumaan muille erikoisopastuksille tai viikottaisille yleisöopastuksille tiistaisin klo 17.30 ja sunnuntaisin klo 13 ja 15.

la 21.2. klo 14 Christian Hoffmann: Kuraattorikierros
Näyttelyn kuraattori Christian Hoffmann kertoo näyttelyn teemoista ja tekoprosessista. Opastus avaa teosvalintoja sekä ripustuksen roolia näyttelyn teemojen ja painotusten esille tuomisessa. Näyttelykierroksen aikana kuullaan myös Ellen Thesleffin yhteyksistä Turun taidemuseoon.

la 28.2. klo 13 Sirkku Ketola & klo 14.30 puupiirrostyöpaja

Ellen Thesleffiä on pidetty eräänä suomalaisen taidegrafiikan keskeisistä ja omaperäisistä hahmoista sekä suomalaisen puupiirroksen ylittämättömänä mestarina. Kuvataitelija Sirkku Ketolan erikoisopastuksella avataan kotimaisen puupiirroksen historiaa ja nykytaidegrafiikan lainalaisuuksia. Opastuksen jälkeen klo 14.30-17.30  on mahdollista osallistua myös Ketolan ohjaamaan puupiirrostyöpajaan, jossa toteutetaan pienimuotoinen puupiirros Ellen Thesleffin tapaan. Osallistumismaksu työpajaan 15 ¤/henkilö, max. 10 henkilöä. Ennakkoilmoittautuminen työpajaan museon kassalle, puh. (02) 2627 100 tai info(at)turuntaidemuseo.fi.

la 21.3. klo 13 & klo 15 Antonia Ringbom
Ellen Thesleffin sukulainen, elokuvaohjaaja Antonia Ringbom opastaa näyttelyn ja kertoo Thesleffin elämästä. Opastus järjestetään klo 13 suomeksi ja klo 15 ruotsiksi. Ringbom on myös ohjannut näyttelyn yhteydessä nähtävän, Thesleffistä kertovan dokumenttielokuvan Jag söker solen (1990, 59 min.).

"Ellen Thesleff oli äitini täti, jonka muistan lapsuudestani. Tein Ellenistä draamadokumentin vuonna 1990, jolloin opin tuntemaan hänet sukulaisten, kirjeiden, päiväkirjojen ja ennen kaikkea hänen taiteensa kautta. Opastukseni tarjoaa Turun taidemuseon hienosta näyttelykokonaisuudesta inspiroituneena henkilökohtaisia kokemuksia ja heijastuksia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta."

la 25.4. klo 12.30 ja 14 Antonia Ringbom
Jos et mahtunut viimeksi mukaan, tarjoamme uuden tilaisuuden lauantaina 25.4. Klo 14 alkava opastus varattiin ennätysvauhtia täyteen mutta klo 12.30 alkavalla opastuksella on vielä tilaa! Suosittelemme varaamaan paikan opastukselta etukäteen museon kassalta, puh. (02) 2627 100 tai info(at)turuntaidemuseo.fi.

Ellen Thesleffin sukulainen, elokuvaohjaaja Antonia Ringbom opastaa näyttelyn ja kertoo Thesleffin elämästä. Ringbom on myös ohjannut näyttelyn yhteydessä nähtävän, Thesleffistä kertovan dokumenttielokuvan Jag söker solen (1990, 59 min.).

"Ellen Thesleff oli äitini täti, jonka muistan lapsuudestani. Tein Ellenistä draamadokumentin vuonna 1990, jolloin opin tuntemaan hänet sukulaisten, kirjeiden, päiväkirjojen ja ennen kaikkea hänen taiteensa kautta. Opastukseni tarjoaa Turun taidemuseon hienosta näyttelykokonaisuudesta inspiroituneena henkilökohtaisia kokemuksia ja heijastuksia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta."


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019