Erró-erikoisopastus 29.11. klo 14
03.10.2014

Islantilaisen taiteen suurnimi Errón (Guðmundur Guðmundsson, s. 1932) värikästä poptaidetta nähdään taidemuseossa loppuvuoden ajan. Näyttelyyn järjestetään syksyn aikana kolme erikoisopastusta: 18.10. klo 14 kuvataidekriitikko, FL Lars Saari johdattaa Errón taiteeseen ja 8.11. klo 14 FT Mervi Miettinen pohtii supersankareiden roolia Errón taiteessa. Näyttelyn taustoihin tutustutaan myös 29.11. klo 14 kuraattorikierroksella Mia Haltian seurassa.

Erikoisopastukset kestävät noin tunnin ja niille voi osallistua museon pääsylipulla. Max. 40 henkilöä, vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen museon kassalle, puh. (02) 2627 100 tai info(at)turuntaidemuseo.fi. 

18.10. klo 14 LARS SAARI: EROTICAA, PROPAGANDAA, SARJAKUVAA – ERRÓ JA ABSOLUUTTINEN VISUAALISUUDEN TAJU

Erróa on luonnehdittu kuvien saalistajaksi. Tällä maailman divareita koluavalla kosmopoliitilla on pettämätön iskevän visuaalisuuden taju. Hän ahmii ja sulauttaa kuvastoonsa sarjakuvaa, postikortteja, eroticaa, propagandajulisteita, lehtikuvaa ja taidehistorian mestariteoksia. Lähtökohtana on leikkaamalla ja liimaamalla aikaansaatu kollaasi, joka suurennetaan maalaukseksi ja muokataan maalaussarjoiksi. Yhä aktiivisen Errón täytyy olla poptaiteen historia tuotteliain – ja barokkisin – taiteilija. Opastuskierroksella analysoidaan Errón montaasimenetelmää, pohditaan maalauksiin mahdollisesti sisältyviä yhteiskunnallisia ja poliittisia merkityksiä sekä yritetään ymmärtää miksi kuvien naiset ovat alastomia ja miehet astronautteja. 

8.11. klo 14 MERVI MIETTINEN: SUPER-ERRÓ - TAIDETTA SUPERSANKAREISTA

Sarjakuvien supersankareista väitöskirjansa tehnyt FT Mervi Miettinen lähestyy Errón tuotantoa ja etenkin siinä esiintyviä sankarihahmoja supersankarisarjakuvan perspektiivistä. Miten Erró käyttää hyväkseen populaarikulttuurin kuvia maskuliinisista sankareista?

29.11. klo 14 MIA HALTIA: KURAATTORIKIERROS

Miten ideat jalostuvat valmiiksi näyttelyksi? Kuraattorikierroksella kurkistetaan kulissien taakse ja kuullaan, minkälaisia eri vaiheita näyttelysuunnitteluun kuuluu. Näyttelyn kuraattori Mia Haltia avaa näyttelyn teemoja ja teosten takana olevia tarinoita.

Lue lisää näyttelystä


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019