Erikoisopastus la 8.3. klo 14: Pälvi Myllylä - Emil Wikströmin Visavuori
25.02.2014

Emil Wikströmin näyttelyyn Kiveen kätketty kauneus -liittyvät erikoisopastukset saavat jatkoa. Wikströmin elämään ja hänelle rakkaaseen erämaa-ateljeeseensa tutustutaan lauantaina 8.3. klo 14 Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylän erikoisopastuksella Emil Wikströmin Visavuori.

Visavuori oli Emil Wikströmin kansallisromanttinen ateljeekoti, jonka taiteilija suunnitteli ja toteutti Hämeeseen, Sääksmäen maisemiin vuosina 1893-1912. Se oli kultakautemme ensimmäinen erämaa-ateljee, joka tarjosi aikakauden ihanteiden mukaisesti vastapainoa kiihkeälle kaupunkilaiselämälle. Vuosien saatossa Visavuori toimi sekä Wikströmin ja hänen perheensä kotina että vapaa-ajanasuntona. Wikström itse rakasti Visavuortaan mutta hänen vaimonsa, helsinkiläinen seurapiirikaunotar Alice Högström (1873–1950) ei koskaan täysin sopeutunut maaseudun elämään. Katsellessaan lempeää järvimaisemaa kesäiltana hän huokasi: "C’est beau mais c’est mélancolique", Kaunista on, mutta niin surumielistä. Alicen kädenjälki näkyi kuitenkin kodin sisustuksessa ja kulttuurikodin ilmapiirissä. Vaikka elettiin syrjäseudulla, elämän tuli olla huoliteltua ja kaunista. Suuri puutarha oli isännän ylpeys ja rakkaus kukkiin näkyi myös useissa Wikströmin teoksissa. Nykyisin Visavuori on museo, jota ylläpitää Visavuoren museosäätiö. Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana Wikströmin ajoista ja siellä voi vieläkin kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.

Erikoisopastus kestää noin tunnin ja sille voi osallistua museon pääsylipulla. Erikoisopastuksen osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön. Vapaaehtoiset ennakkoilmoittautumiset opastukselle: info(at)turuntaidemuseo.fi tai (02) 2627 100.

Emil Wikstömin syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun taidemuseossa järjestettävä näyttely Emil Wikström – Kiveen kätketty kauneus on esillä 27.4.2014 saakka.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020