Teosarviointipäivä 23.3. klo 11-17
25.01.2013

Tuo omistamasi teos taidehistorialliseen arviointiin

Turun taidemuseossa järjestetään jälleen suosittu teosarviointipäivä lauantaina 23.3. klo 11-17. Samalla juhlitaan merkkipäivää, sillä ensimmäinen yleisölle suunnattu teosarviointipäivä pidettiin tasan kymmenen vuotta sitten! Teosarviointipäivässä keskitytään teosten tekniikkaan, laatuun, ajoitukseen ja tekijään sekä annetaan neuvoja teosten kunnostamisesta, säilyttämisestä ja esillepanosta. Hinta-arvioita tai aitoustodistuksia ei anneta. Teosarviointi on maksutonta ja asiantuntija-apua tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi. Teoksia arvioivat vanhempi amanuenssi Christian Hoffmann ja amanuenssi Mia Haltia Turun taidemuseosta.

Teosarviointipäivä lauantaina 23.3. klo 11–17 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26. Ei ennakkoilmoittautumista.

Teosarviointipäivä täyttää 10 vuotta!

Ensimmäinen teosarviointipäivä järjestettiin Turun Antiikki- ja taidemessujen yhteydessä Artukaisten messukeskuksessa maaliskuussa 2003. Yksityishenkilöt olivat sopimuksen mukaan saaneet tuoda omistamiaan teoksia katsottavaksi jo aikaisemminkin, mutta kyselyjen runsauden vuoksi museo halusi siirtyä kaikkia yhtäläisesti palvelevaan käytäntöön. Vuoden 2003 syksyllä arviointitilaisuus siirtyi taidemuseon tiloihin, jotka sijaitsivat tuolloin tilapäisesti Vartionvuorenmäen tähtitornissa. Vuodesta 2005 alkaen tapahtuma on järjestetty Puolalanmäen peruskorjatussa taidemuseorakennuksessa. Teosarviointipäivä järjestettiin pitkään kahdesti vuodessa, vuodesta 2012 lukien kerran vuodessa. Yleisön kiinnostus tapahtumaa kohtaan on säilynyt, ja teoksia on tuotu paikalle myös muista maakunnista. 

Katsottavaksi tuotujen teosten joukossa on vuosien varrella ollut niin harrastelijoiden kuin Suomen kultakauden klassikkotaiteilijoiden töitä. Arvioitsijoiden nähtäväksi on tuotu sekä turkulaista että muuta kotimaista taidetta. Ulkomaisten teosten osuus on ollut yllättävän suuri, mikä kertoo Turun maantieteellisestä sijainnista ja perinteistä: mukaan on mahtunut mm. ruotsalaista, venäläistä, virolaista, saksalaista, ranskalaista, italialaista, brittiläistä ja jopa japanilaista taidetta.

Teosarviointipäivän hyöty on molemminpuolista: Yleisö saa tietoa omistamistaan taideteoksista ja niiden säilyttämisestä samalla kun asiantuntijat kohtaavat teoksia, jotka ovat heille uusia. Harvakseltaan tapahtuu myös ”löytöjä”; niihin lukeutuu mm. vuosikausia vaatekomerossa uinunut saksalainen etsaus 1920-luvulta.

Lisätietoja:

Christian Hoffmann
(02) 2627097
christian.hoffmann(at)turuntaidemuseo.fi

Mia Haltia (02) 2627096 tai 050 4003246,
mia.haltia(at)turuntaidemuseo.fi

 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020