Erikoisopastuksia Mäntän mediceistä ja Akseli Gallen-Kallelasta
18.09.2012

Syksyn aikana taidemuseossa järjestetään Mäntän medicit - Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta -näyttelyyn liittyvää oheisohjelmaa.

Erikoisopastusten sarjan aloittaa la 20.10. klo 14 taiteentutkija, FT Tutta Palin johdattamalla yleisön muotokuvien saloihin. Palin on tuttu Turun yliopiston taidehistorian laitokselta ja useista muotokuvaan liittyvistä tutkimuksistaan, mm. Oireileva miljöömuotokuva ja Modernin muotokuvan merkit. Sarja jatkuu la 10.11. klo 14 dosentti Susanna Pettersonin esityksellä aiheesta Taiteen keräily Suomessa – Intohimoa, uskallusta ja kulttuuritahtoa (huom uusi ajankohta, luento peruuntui 29.9.). Petterson on tutkinut suomalaisia taidekokoelmia ja niiden keräilijöitä sekä väitöskirjassaan että teoksessaan Lumoutuneet, joka käsittelee taiteen keräilyn lähtökohtia 1800-luvun Suomessa. Nykyisin hän toimii Alvar Aalto museon johtajana. Sarjan päättää la 24.11. klo 14 FT Teemu Keskisarja värikkäällä kertomuksella G. A. Serlachiuksesta, kultakauden tuittupäisestä mesenaatista. Keskisarja toimii Suomen ja Pohjoismaiden historian dosenttina Helsingin yliopistossa ja on kirjoittanut mukaansatempaavan ja uskaliaan, erilaisen elämänkerran kauppaneuvos G. A. Serlachiuksen elämästä ja afääreistä. Vihreän kullan kirous palkittiin mm. 2010 vuoden historiateokseksi ja Keskisarja on saanut useita muitakin tunnustuksia tietokirjoistaan.

Loppuvuonna yleisö pääsee syventymään Serlachiusten suosikin, Akseli Gallen-Kallelan tuotantoon la 3.11. ja la 1.12. pidettävillä Talo Gallénia kallellaan -opastuksilla, jotka esittelevät museossa yhtä aikaa esillä olevia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ja Turun taidemuseon kokoelmaan kuuluvia Gallen-Kalleloita.

Mänttäläisen Serlachiuksen teollisuussuvun rakkaus taiteeseen synnytti yhden maamme vaikuttavimmista taidekokoelmista. Mäntän medicit – Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta -näyttely tarjoaa tilaisuuden nauttia lähes sadasta Suomen taiteen kultakauden klassikoista. Samalla se piirtää muotokuvan itse kokoelmasta ja mesenaateista sen takana.

Mäntän medicit -erikoisopastukset

la 20.10. klo 14 taiteentutkija, FT Tutta Palin: Naturalistinen muotokuva – Miten todenmukaisuus tuotetaan?
la 10.11. klo 14 FT Susanna Pettersson: Taiteen keräily Suomessa – Intohimoa, uskallusta ja kulttuuritahtoa
la 24.11. klo 14 historioitsija, FT Teemu Keskisarja: G. A. Serlachius, kultakauden tuittupäinen mesenaatti

Akseli Gallen-Kallela -erikoisopastukset

la 3.11. ja la 1.12. klo 14 Talo Gallénia Kallellaan, opastuksella syvennytään museossa yhtä aikaa esillä oleviin Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ja Turun taidemuseon omiin kokoelmiin kuuluviin Akseli Gallen-Kallelan teoksiin.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019