Turun taidemuseon Amour unit deux c½urs on Vuoden kaunein kirja 2009
05.05.2010

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Turun taidemuseon kustantaman julkaisun Amour unit deux c½urs – Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma, Henry Lönnfors miniatyrsamling vuoden 2009 kauneimmaksi kirjaksi. Kirjan graafisesta ilmeestä vastasi Minna Luoma / Candy Graphics, valokuvauksesta Vesa Aaltonen ja kuvankäsittelystä Timo Lagerström. Julkaisu painettiin Turussa Finepress Oy:ssä.

Vaasalaissyntyinen Henry Lönnfors (1939–2004) teki elämäntyönsä pääosin Turussa, Åbo Akademissa. Hän oli yhteiskunnallisesti valveutunut ja toimi monissa luottamustehtävissä, mm. Turun Taideyhdistyksen hallituksen pitkäaikaisena jäsenenä ja rahastonhoitajana. Hän testamenttasi korkeatasoisen miniatyyrikokoelmansa Turun taidemuseolle.

Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma koostuu 57 teoksesta. Niistä valtaosa on muotokuvia. Miniatyyrit ovat pääosin ruotsalaisia ja ranskalaisia ja peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alusta. Ajanjaksoa pidetään miniatyyrimaalauksen kulta-aikana. Miniatyyrikokoelma on parhaillaan ensimmäistä kertaa esillä Turun taidemuseossa. Näyttely päättyy 28.11.2010.

Amour unit deux c½urs -julkaisu esittelee Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelman kaikki miniatyyrit teostietoineen värikuvina. Suomen- ja ruotsinkielisten artikkeleiden lisäksi julkaisussa on englanninkielinen tiivistelmä. Henry Lönnforsin keräilijäpersoonaa valottaa Heinolan kaupunginmuseon johtajan, Kari-Paavo Kokin artikkeli. Suomen kansallismuseon tutkija Satu Frondelius kertoo miniatyyrimaalauksen historiasta ja tekniikasta sekä esittelee kokoelman ruotsalaisia teoksia. Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann paneutuu artikkelissaan Turun julkisiin miniatyyrikokoelmiin. Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Reetta Kuojärvi-Närhi selostaa yksittäisten taiteilijoiden ja teosten taustoja. Yli 200-sivuisen julkaisun on toimittanut Turun taidemuseon amanuenssi Mia Haltia.

Turun taidemuseo kiittää hyvästä yhteistyöstä Minna Luomaa, Finepress Oy:tä sekä Turun Kirjekuoritehdasta. Lämpimät kiitokset myös näyttelyn ja julkaisun mahdollistaneille tukijoille: Henry Lönnforsin rahasto, Svenska kulturfonden, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto ja FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.


Amour unit deux c½urs – Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma, Henry Lönnfors miniatyrsamling
208 sivua
Toimitus: Mia Haltia
Koordinointi: Christian Hoffmann ja Jenny Nybom
Projektiassistentti: Helena Kinnunen
Tekstit: Satu Frondelius, Christian Hoffmann, Kari-Paavo Kokki ja Reetta Kuojärvi-Närhi
Käännökset: ruotsi Camilla Ahlström-Taavitsainen ja englanti Erik ja David Miller
Valokuvat: Vesa Aaltonen
Kuvankäsittely: Timo Lagerström
Graafinen suunnittelu: Candy Graphics / Minna Luoma
ISBN 978-952-9576-42-5
ISSN 0789-9610
Hinta: 35 euroa
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020