Fanny Churberg erikoisopastukset
27.05.2012

Fanny Churberg erikoisopastukset

Turun taidemuseon kesänäyttely Fanny Churberg – niin kuin ei vielä kukaan nainen esittelee keskeisimpiin suomalaisiin maisemamaalareihin kuuluvan Fanny Churbergin (1845–1892) tuotantoa. Näyttelyyn liittyy myös sarja eri näkökulmia avaavia erikoisopastuksia.

Ensimmäisellä opastuksella, Ideasta näyttelyksi -kuraattorikierroksella lauantaina 9.6. klo 14 näyttelyn kuraattori Mia Haltia valottaa Fanny Churbergin näyttelyn taustoja. Valmis näyttely on monien eri alojen ammattilaisten yhteistyön tulos, joka parhaimmillaan tarjoaa niin tietoa kuin elämyksiäkin. Kiinnostavaan ja hyvin toteutettuun näyttelyyn tutustuminen voi olla kokemus, joka ei koskaan unohdu. Minkälaisen seulan läpi hyvältä tuntuva idea käy ennen kuin sen pohjalta aletaan Turun taidemuseoon valmistella näyttelyä?  Mitä keinoja kuraattori käyttää teosten löytämiseksi? Mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua ennen kuin näyttely juhlallisesti avataan yleisölle?

Taiteiden yönä torstaina 16.8. klo 19 järjestettävällä opastuksella Maisemaretkeilyä maalareiden varjoissa - kun varjot eivät seuraakaan aikaansa kuvataiteilija Jussi Kivi liikkuu Churbergin maisemamaalauksissa eräretkeilijän tavoin. Kivi on kiinnostunut maisemasta ja tekee usein tutkimusmatkoja luonnossa dokumentoiden näkemäänsä. Eräretkien ohella hänen taiteensa syntyy kaupunkien reuna-alueilla ja joutomailla, hylätyissä luolastoissa ja bunkkereissa. Hän on myös kirjoittanut muiden visuaalisten vaeltajien virikkeeksi taideretkeilyoppaan Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas (Kustannusosakeyhtiö Taide/Kuvataideakatemia, 2004).

Loppukesästä lauantaina 25.8. klo 14 näyttelyn opastaa FT, tutkija Riitta Konttinen. Konttinen on julkaissut useita kiitettyjä teoksia taidehistorian alalta ja on myös näyttelyn yhteydessä julkaistavan Fanny Churberg -julkaisun kirjoittaja. Fanny Churberg - omapäinen nainen ja radikaali taiteilija esittelee monille vieraammaksi klassikkotaiteilijaksemme jääneen omaperäisen maalarin.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019