Larsson siirtyi Ateneumiin
12.01.2012

Carl Larsson – Hyvän elämän jäljillä
10.02. - 29.04.2012 Ateneumin taidemuseo


Rakastetun ruotsalaistaiteilijan päämääränä oli maalata itsensä yleisön sydämiin. Carl Larssonin (1853-1919) taide ja hänen ateljeekotinsa Taalainmaalla Sundbornissa ovatkin vaikuttaneet suuresti ruotsalaisten ja muiden eurooppalaisten käsityksiin siitä, mitä parempi arki on. Larssonin kuvamaailma – jonka syntyyn liittyy oleellisesti myös hänen vaimonsa Karinin panos – on ollut sukupolvien ajan kepeän ja valoisan kodinsisustuksen ihanteena.

Ateneumin näyttely keskittyy kuvaamaan kotiaiheita, mutta mukana on runsaasti myös Larssonin nuoruudentöitä, Ranskan Gréz-sur-Loingissa maalattuja suurikokoisia akvarelleja, joilla hän teki taiteellisen läpimurtonsa. Ateneumin toisen kerroksen täyttävässä näyttelyssä on kaikkiaan mukana yli sata maalausta. Näyttely esittelee Carl ja Karin Larssonin myös mm. huonekalujen ja taidekäsitöiden suunnittelijoina.

Larssonin johtotähtenä oli valoisuus, kepeys ja iloisuus, vaikka hänen lapsuutensa oli synkkä ja luonteensa välillä masennukseen taipuvainen. Hän ikään kuin rakensi onnensa, ja näyttely houkuttaakin ajattelemaan sitä, millaisia eväitä itse kukin hyvään elämäänsä tarvitsee. Nykykatsojaa  ja Larssonin elämää yhdistäviä tekijöitä ovat esimerkiksi koti, perhe, yhteisöllisyys, lapset, puutarhanhoito ja sisustaminen.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Turun taidemuseon kanssa ja siihen kuuluva julkaisu on ilmestynyt syyskuussa 2011. Carl Larsson – Hyvän elämän jäljillä -näyttelyn kuraattori on Ateneumin amanuenssi Timo Huusko, ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Minna Santakari.

Kotona

Kotona-tilateoksessa voi astua sisään Carl Larssonin kotiin Sundbornissa. Pienet akvarellit ovat kasvaneet huoneen kokoisiksi. Ikkunoista ja ovista voi kurkistaa ja siirtyä Larssonin maailmaan sata vuotta sitten. Tilateoksen on luonut Alexander Reichstein (s. 1957, Moskova), joka on lastenkulttuuriin erikoistunut kuvataiteilija. Reichstein on asunut ja toiminut Suomessa yli 20 vuotta. Hän yllättää katsojan kookkailla tilataideteoksilla ja on kuvannut taidettaan sanoen: ”Teos ei ole valmis, ennen kuin sillä on käyttäjä”.

Perhe kuvassa

Valokuvaaja Elina Brotherus ja psykologit Riikka Toivanen ja Maiju Tokola ovat koonneet Carl Larssonin näyttelyn yhteyteen pienen rinnakkaisnäyttelyn Perhe kuvassa. Kaksi äitiä ja kaksi tytärtä; yksinäinen mies; yksinhuoltaja; isä, äiti ja kaksi lasta... Minkälainen on suomalainen perhe tänä päivänä? Yhdeksän perheen otos on pieni mutta monimuotoinen kuva suomalaisesta arkipäivästä. Perheet ovat haastatteluissa avanneet elämäänsä; ajatuksia, arkea, juhlaa, tunteita ja tapoja. Haastatteluista ja valokuvista koottu näyttely tarjoaa museokävijälle mahdollisuuden piipahtaa nykyperheiden arjessa Carl Larssonin tarjoileman viime vuosisadan vaihteen idyllin keskellä.

Lue lisää

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020