DEJA VU erikoisopastus: Veijo Hietala la 10.3. klo 14
28.02.2012

10.3. klo 14 Veijo Hietala: Kaikki on "jo nähty"! - Onko nykytaide vain vanhan kierrätystä?

Näyttelyyn DEJA VU - Nykytaidetta Malmön taidemuseon kokoelmista pääsee tutustumaan la 10.3. klo 14 kiinnostavasta näkökulmasta, kun mediatutkija, FT Veijo Hietala puhuu otsikolla Kaikki on "jo nähty"! - Onko nykytaide vain vanhan kierrätystä? Inspiroivana puhujana tunnettu Hietala toimii Turun yliopistossa elokuva- ja tv-tutkimuksen lehtorina ja on kirjoittanut useita julkaisuja populaarikulttuurin eri ilmiöistä. Itseään Hietala kuvailee seuraavasti:

”Elokuvafriikki jo lukioajoista lähtien, mutta alun perin akateemiselta koulutukseltani englannin kielen filologi ja kirjallisuustieteilijä. Lisensiaatintyoni (1988) käsitteli jo elokuvaa eli lacanilaisen psykoanalyysin taustaa ja elokuvateoreettisia sovellutuksia. Tohtoriksi väittelin elokuvan katsojateorioista. Harrastuksiini kuuluu lähinnä työnteko, ja mikäli sen yli aikaa jää kiinnostus suuntautuu kaikenlaiseen paranormaaliin, luonnonlääkintään ja vitamiineihin (joita popsin kymmeniä pillereitä paivässä), telkkarin tuijotteluun myös huvin vuoksi sekä kesäisin mansikoihin. Ulkomaille suuntaan kerran pari vuodessa - ja mielellään mahdollisimman kauas.”

Katsoja löytää DEJA VU -näyttelystä nykytaiteelle tyypillisiä viittauksia toisiin taideteoksiin ja taidehistoriaan mutta myös mediaan ja populaarikulttuuriin. Näyttelyssä liikutaan 2000-luvulla tehdyn pohjoismaisen nykytaiteen kentällä, jossa taiteilijat hyödyntävät katsojaa vieraannuttavia tekniikkoja kuten pelon tai uhkan tuntua, alitajuntaan ja uneen sukeltamista ja valokuvien tarkoin suunniteltua lavastamista. Keskeistä on juuri valokuvauksen nousu nykytaiteen keskiöön, ja tästä syystä valokuva painottuu myös näyttelyn teosvalinnoissa.

Hietalan erikoisopastukselle voi osallistua museon pääsylipulla (8/5 euroa).

Seuraava tilaisuus tutustua näyttelyyn erikoisopastuksella on 12.5., jolloin näyttelyn kuraattori Mia Haltia valottaa näyttelyn taustoja ja tekoprosessia. DEJA VU – Nykytaidetta Malmön taidemuseon kokoelmista on esillä Turun taidemuseossa 3.2.–20.5.2012.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019