Nuutti Koskinen: Talk About Society
5.4.–19.5.2019

Talk About Society (2019) on elokuvaa ja valokuvapohjaista animaatiota yhdistävä videoteos uhista, katastrofeista, sulautumisesta, sopeutumisesta ja olemisen uudelleenmäärittelystä. Teos jakautuu kolmeen jaksoon, jotka lähestyvät teemaa uhkakuvien, nostalgian ja uusien mahdollisuuksien symboliikalla. Ensimmäinen jakso kuvaa päämäärähakuisuutta, johtajuutta ja uhkakuvia. Toinen jakso liikkuu nostalgialla flirttaillen mielikuvissa, joissa katastrofi on jo tapahtunut. Kolmas nostaa esiin elementtien ja käsitteiden sekoittumista, limittäisyyttä ja määrittelemättömyyttä sekä orgaanisen muutoksen pilkahduksia. Ajan kuluessa myös tilat ja kontekstit hämärtyvät; haaksirikon jäänteet sulautuvat aallokkoon, rauta sulautuu kallioihin.

Mereen liittyvä symboliikka muistuttaa erilaisista tavoista puhua retorisesti. Teoksen visuaaliset elementit voi nähdä metaforina, kuten laivan yhteiskuntana, saaren valtiona tai navigoinnin johtamisena. Kielikuva "yhteiskuntalaivasta" onkin osa politiikan arkista kielenkäyttöä mutta lähemmin tarkasteltuna se kieltää yhteiskunnalta sen yhteisöllisen luonteen. Laivalla voi olla yksi määränpää ja tarkoitus mutta entä yhteiskunnalla? Laivaa ja merta ei myöskään voi ajatella pohtimatta pelkoa, rajoja ja hallintaa - pelottavan syvyyden yllä olemista ja tilannetta, joka voi johtaa kaaokseen.

Haaksirikon, myrskyn tai ylipäänsä katastrofin kuvaus on suosittu aihe niin kuvataiteessa kuin populaarikulttuurissakin. Myrsky sekoittaa valmiiksi naulitut päämäärät, katastrofi on vapauttava kerronnan väline. Tärkein kysymys kuitenkin jää: mitä tapahtuu myrskyn jälkeen? Vapauttavaksi koettu tuhokin on jonkin tuhoa. Johtaako uuden luominen väistämättä vanhan menettämiseen? Miten päästä ulos puheesta, jonka vangeiksi olemme ajautuneet?

Nuutti Koskinen (s. 1975) on Kuvataideakatemiasta 2011 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän hyödyntää välineinään installaatiota, liikkuvaa kuvaa ja valokuvaa. Koskisen tuotantoa on ollut esillä viime aikoina Helsingissä Galleria Huudossa, missä myös Talk About Society on esitetty aiemmin kolmikanavaisena. Ensi kesänä hänen teoksiaan voi nähdä mm. Mäntän Kuvataideviikoilla.

Näyttelyä ovat tukeneet TAIKE ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

TAITEILIJATAPAAMINEN to 4.4. klo 14
Nuutti Koskinen kertoo taiteellisesta työskentelystään ja Pimiössä nähtävästä teoksesta Talk About Society Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

www.nuuttikoskinen.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020