Turun Taidemuseon Ystävät lahjoittivat Otto Mäkilän teoksen Turun taidemuseolle
12.12.2011

Turun Taidemuseon Ystävät lahjoittivat Otto Mäkilän teoksen Turun taidemuseolle


Tiedotustilaisuus torstaina 15.12.2011 klo 12.15 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku
Turun Taidemuseon ystävien puheenjohtaja Ilpo Lahti on läsnä tiedotustilaisuudessa.
Tervetuloa!

Turun Taidemuseon Ystävät – Åbo Konstmusei Vänner ry perustettiin vuonna 1985 tukemaan Turun taidemuseota. Yhdistyksen perustamisen tarkoituksena oli ja on yhä edelleen luoda mahdollisuus kartuttaa Turun taidemuseon kokoelmia. Turun taidemuseon hallussa olevan Otto Mäkilän 88 teoksen kokonaisuus on nyt täydentynyt taiteilijan teoksella Ylösnousseet jumalat (1938, öljy kankaalle, 49 x 58,5 cm). Teos on viides Mäkilän teos Turun Taidemuseon Ystävien kokoelmassa, joka käsittää yhteensä 85 teosta. Turun taidemuseon verkkosivuilla esitellään kuvin osa kokoelman teoksista (15.12. lähtien).  

Ylösnousseet jumalat -teoksessa, niin kuin monissa 1930-luvun maalauksissa, Otto Mäkilä kuvaa kuoleman jälkeistä outoa maata.  Mäkilän taiteelle tyypillistä oli mystifiointi, kaipuu eksotiikkaan ja pyrkimys staattisen ajan ja paikan kyseenalaistamiseen. Lisäksi elämään liittyvän kaksitahoisuuden – minä ja toinen, uni ja valve, tietoinen ja tiedostamaton – voi tunnistaa eri muodoissaan koko Mäkilän surrealistisesta tuotannosta.

Otto Mäkilän modernistiselle ja uutta luovalle taiteelle oli keskeistä pelkistettyjen muotojen suosiminen ja uudenlainen värin asemaa korostava näkökulma. Hän saattoi kiinnostua faarao Tutankhamonin haudasta, joka löydettiin vuonna 1922 – tämä selittäisi Ylösnousseet jumalat -maalauksen viittaukset Egyptiin. Toisaalta muinaisesta Egyptistä oli jo kauan ennen hautalöytöä tullut kulttuuri, jonka ajateltiin vaalivan mystistä tietoa ja viisautta. Väri oli Mäkilälle sisäisen maailman heijastuma ja taiteen uudistamistyön keskeinen väline. Maan ja taivaan ikuiset värit, sininen ja okra, sekä rehevä punaruskea caput mortuum hehkuvat erityisesti hänen 1930-luvun teoksissaan.  

Otto Mäkilä kuvasi teoksissaan usein ihmishahmoja, joilta hän oli riisunut kaikki yksilölliset tunnusmerkit. Hän halusi näin korostaa ja kuvata ihmiselämän henkistä ulottuvuutta tai kuten Ylösnousseet jumalat -teoksessa elämän mystisyyttä ja arvoituksellisuutta. Tämän maailman saattoi tavoittaa vain mielikuvituksen, aistien ja elämyksellisyyden avulla. Työllä on sekä visuaalisia että sisällöllisiä yhtymäkohtia vuotta myöhemmin valmistuneeseen He näkevät mitä me emme näe -maalaukseen (1939, öljy kankaalle, 90 x 117 cm, Turun taidemuseo), jossa pyramidimaisemasta muistuttaa enää hiekka-aavikko.

Turun taidemuseo julkaisi keväällä 2011 Otto Mäkilän (1904–1955) tuotantoa laajasti esittelevän näyttelyn yhteydessä kirjan Otto Mäkilä – Punainen levoton kipinä. Kirjaa on saatavissa Turun taidemuseon museokaupasta.


Lisätietoja:
museonjohtaja Kari Immonen
puh. 044 31 22 256, kari.immonen(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Lehdistökuva:
www.turuntaidemuseo.fi > LEHDISTÖ > LehdistökuvatTurun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020