Ateneumin taidemuseo ja Turun taidemuseo julkaisevat laajan Carl Larssonin elämää ja tuotantoa käsittelevän kirjan
01.09.2011


Ateneumin taidemuseo ja Turun taidemuseo julkaisevat laajan Carl Larssonin elämää ja tuotantoa käsittelevän kirjan

Ateneumin taidemuseo ja Turun taidemuseo julkaisevat Carl Larssonin (1853–1919) tuotantoa esittelevien näyttelyiden yhteydessä laajan julkaisun taiteilijan elämästä ja teoksista. Carl Larsson – Unelmia harmoniasta -näyttely on esillä Turun taidemuseossa 16.9.2011–8.1.2012. Näyttely on yksi Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuoden kohokohdista. Näyttely Hyvän elämän jäljillä nähdään 10.2.–29.4.2012 Ateneumin taidemuseossa. Ruotsalaisen taiteen rakastetun mestarin maalaukset johdattavat lapsuuden levolliseen sunnuntaitunnelmaan ja Larssonin perheen lintukotoihin Ranskaan ja Ruotsin Sundborniin.

Carl Larsson -julkaisu esittelee monisyisen, unelmaansa sinnikkäästi tavoittelevan taiteilijan sekä hänen tuotantoonsa voimakkaasti vaikuttaneen lähipiirin ja elinympäristön. Tämä yli 200-sivuinen kirja sisältää viisi asiantuntija-artikkelia, Larsson-biografian sekä runsaasti teoskuvia.

Artikkelissaan Carl Larsson, monitaitaja ja ruotsalaisen ihanteen luoja Carl Larsson -tutkija, dosentti Torsten Gunnarsson tuo esiin Larssonin elämänvaiheita sekä hänen toimintansa laaja-alaisuutta niin pienten kuin suurtenkin taiteellisten tehtävien parissa. Kulttuuritoimittaja ja kirjailija Lena Rydin käsittelee artikkelissaan Karin Larsson – rohkea modernisti ja Carl Larssonin muusa Larssonin vaimon Karinin roolia taiteilijapuolisonsa elämässä. Akatemiatutkija FT Tutta Palinin artikkeli Carl Larssonin ihmiset: esittäytymisen tapoja ja elämäntyylivalintoja paneutuu Larssonin muoto- ja interiöörikuviin. Indiana University Bloomingtonin taidehistorian professori, FT Michelle Facos tarkastelee Larssonin kuvateosta Ett Hem ja Larssonien tasa-arvoa painottavaa näkemystä artikkelissaan Ett Hem, Lilla Hyttnäs ja sosiaalidemokratia. Lopuksi Ateneumin taidemuseon amanuenssi Timo Huusko palaa ajassa taaksepäin ja kertoo Carl Larssonin ensimmäisistä näyttelyistä Suomessa, jotka järjestettiin Turun taidemuseossa ja Ateneumin taidemuseossa vuonna 1913.

Carl Larsson -julkaisun on toimittanut Timo Huusko. Graafisesta suunnittelusta vastaa Minna Luoma. Julkaisu on kauttaaltaan sekä suomen- että ruotsinkielinen. Lisäksi kirja sisältää englanninkieliset teostiedot ja tiivistelmän.

Julkaisua on tukenut FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

Julkaisija: Ateneumin taidemuseo / Valtion taidemuseo ja Turun taidemuseo
Toimittaja: Timo Huusko
Taittaja: Minna Luoma / Candy Graphics
Sivumäärä: 249 sivua
Paino: Libris Oy 2011, Helsinki
ISBN 978-952-9576-45-6


Lisätietoja ja arvostelukappaleita julkaisusta:

amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094, 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020