Buto-tanssija Ken Mai tanssii Anna-Maija Aarraksen kimonossa Sitaatteja-näyttelyssä
30.08.2011

Buto-tanssija Ken Mai tanssii Anna-Maija Aarraksen kimonossa Sitaatteja-näyttelyssä

Helsingissä asuva japanilainen buto-tanssija Ken Mai tanssii lauantaina 3.9. klo 14 Turun taidemuseon Studiossa Anna-Maija Aarraksen Sitaatteja-näyttelyn keskellä. Tanssiesityksessä Ken Mai pukeutuu Anna-Maija Aarraksen suunnittelemaan ja ompelemaan naimattoman nuoren naisen kimonoon, furisodeen.

Aarraksen kimono oli esillä kansainvälisessä kutsunäyttelyssä Tokiossa vuonna 2006. Ennen kimonon valmistamista hän opiskeli Japanissa kimonoiden perinteistä koristelua, kaavoitusta ja ompelua. Kimonon kuvioinnit ja värit on tarkasti määritelty. Se ilmentää aina kantajansa ikää. Furisodessa hihat ovat pitkät.

Aarras toteutti kimononsa perinteisten kaavojen mukaan, mutta hän halusi kuvioinnin tuovat esiin hänen omaa suomalaista taustaansa. Aarraksen kimono sai inspiraationsa suomalaisesta koivumetsästä. Myös Leena Krohnin (s. 1947) Koivutyttö-runo innoitti taiteilijaa. Päällikimonon läpikuultava silkkiorganza on toteutettu tulostamalla kankaalle tuohta muistuttavaa kuviota. Vehreät koivunlehdet kukoistavat alle puettavassa kimonossa. Koristeellisessa obi-vyössä on lehtikuvio, joka on vilahdellut Anna-Maija Aarraksen taiteessa symboloimassa naisen seksuaalisuutta. Vaikka taiteilija käytti kankaan kuvioinnissa uutta tekniikka, on kimono muuten ommeltu kokonaan käsin.

Anna-Maija Aarraksen Sitaatteja-näyttely päättyy Turun taidemuseossa sunnuntaina 4.9.2011. Samalla päättyy brittiläisen David Shrigleyn animaatioita esittelevä näyttely Pimiössä. Turun taidemuseon yläkerrassa on esillä kokoelmanäyttely Crème de la Crème – Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta.


Lisätietoja:
amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094 tai 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.kenmaibutoh.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020