Anna-Maija Aarraksen "Sitaatteja" Studiossa 10.6.–4.9.2011
30.05.2011

TIEDOTUSTILAISUUS keskiviikkona 8.6.2011 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku
Taiteilija on läsnä tiedotustilaisuudessa
Tervetuloa!


Turkulaisten kuvataiteilijoiden näyttelysarja Turun taidemuseon Studiossa jatkuu kesällä Anna-Maija Aarraksen (s. 1948) näyttelyllä Sitaatteja. Aarras tekee äärimmäisen hienovireisiä teoksia, jotka viekoittelevat katsojan materiaalien, värien ja käsityötaitojen huippuunsa viritetyllä symbioosilla. Studiossa nähdään taiteilijan näyttelyä varten tekemiä uusia, luonnonläheisiä teoksia, joiden silkkipinnalla valonsäteet karkeloivat. Aarraksen teoksiin liittyy toisinaan myös hieman leikkisä sävy esteettisesti viimeistellyn muodon lisäksi. Hän perehtyy intohimoisesti ja yksityiskohtaisesti niin aiheisiinsa kuin eri kulttuureissa käytettyihin tekstiilien työskentelytapoihin. Aarras valittiinkin vuonna 1995 Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n vuoden tekstiilitaiteilijaksi ennakkoluulottomana ja rohkeana alan uudistajana.

Turun taidemuseo on Anna-Maija Aarrakselle hyvin tuttu. Hän näki ensimmäiset taidenäyttelyt lapsuudessaan juuri Turun taidemuseossa ja vuonna 1995 hänen teoksiaan oli esillä museossa laajassa näyttelyssä Nostalgia – Anna-Maija Aarras parrasvaloissa. Studio-näyttely Sitaatteja jatkaa samoissa ylevissä tunnelmissa. Mustanpuhuvat ja juhlavat Sarkofagit (2011, 3 osaa) pysäyttävät. Jokainen niistä on päällystetty omalla tummanvihreällä silkkisametin sävyllä. Sarkofagien äärellä katsoja kokee kunnioitusta kaukaista ja tuntematonta kohtaan. Teokset tuntuvat kätkevän itseensä salaisuuden. Samalla jokainen niistä on persoona.

Vetovoimaisten Sarkofagien sametti imee valoa, kun taas keltaisella silkkilangalla pienin pistoin kirjailtu Laine (2011) heijastaa sitä. Laine välkehtii reagoiden kulloiseenkin valaistukseen. Se on isoista vesistä lainattu yksityiskohta, johon tuntuu sisältyvän maailman vesistöjen ikuinen aaltoliike. Myös toinen näyttelyn teoksista on päällystetty silkkilangalla. Iso Permanentti (2010) -teoksen metallirungon ympärille taiteilija on kiertänyt vihreää lankaa. Turbaani-teos (2011) on taas tehty punapohjaisesta kukkakuvioin koristellusta puuvillakankaasta. Se mitä ihminen päässään kantaa, oli se sitten permanentti tai turbaani, määrittää häntä voimakkaasti. Anna-Maija Aarras on erityisen kiinnostunut rituaalivaatteista. Muutama vuosi sitten hän opiskeli Japanissa kimonoiden perinteistä koristelua, kaavoitusta ja ompelua. Lisäksi Aarras on tehnyt useita kirkkotekstiilejä, joista laajin kokonaisuus on käytössä Iniön kirkossa.

Luonto on aina inspiroinut Anna-Maija Aarrasta. Hän hyödyntää usein muotojen lisäksi luonnon tarjoamaa kuvastoa. Sitaatteja-näyttelyssä nähdään hiljaisia ja herkkiä maisemallisia kuvia teoskokonaisuudessa Pliseeratut (2011), jossa puhtaaseen valkoiseen piirtyy sinisellä kaukainen maisema.  

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Anna-Maijan Aarraksen taiteellista tuotantoa esittelevä kirja Outre-Mer – Sinertävä kaukaisuus – Blue in the Distance. Kirjan on kustantanut PARVS Publishing, ja se on toteutettu taiteilijan Suomen Kulttuurirahastolta vuonna 2008 saaman Eminentia-palkinnon turvin. Taiteilijan oman artikkelin lisäksi siihen on kirjoittanut kuvataidekriitikko Lars Saari. Julkaisun kielinä ovat suomi ja englanti.

TAITEILIJATAPAAMINEN: Lauantaina 13.8.2011 klo 14 alkaen Anna-Maija Aarras kertoo yleisölle taiteellisesta työskentelystään Turun taidemuseon Studiossa.

TULOSSA STUDIOON
Sirpa Särkijärvi 16.9.–13.11.2011
Turun piirustusseura, tps: Joona Huotari, Kari-Petteri Kakko, Jani Kaunisto, Jussi Lepistö, Sami Leppänen,
Jan Lindgren, Eero Merimaa, Jarkko Rantanen, Matti Vainio ja Juha Welling 18.11.2011–8.1.2012

Lisätietoja:
amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094 tai 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020