Veli Granö Turun taidemuseossa 10.6.–28.8.2011
30.05.2011

TIEDOTUSTILAISUUS keskiviikkona 8.6.2011 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku
Taiteilija on läsnä tiedotustilaisuudessa
Tervetuloa!


Veli Granö (s. 1960) on kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita, jonka ilmaisukeinoja ovat valokuva, installaatio ja elokuva. Granö on useissa teoksissaan käsitellyt vaihtoehtoisten todellisuuksien teemaa. Hänen teostensa vetovoima ja arvo on siinä eleettömässä, mutta kunnioittavassa tavassa, jolla hän lähestyy kohteitaan. Granö rakentaa teoksensa yhteistyössä kuvattavien kanssa ja seuraa näiden elämää useiden vuosienkin ajan. Asettamalla itsensä alttiiksi Granön teosten päähenkilöt ottavat riskin tulla torjutuiksi ja väärinymmärretyiksi. Samalla he ovat kuitenkin aktiivisia toimijoita, joilla on Granön teosten avulla mahdollisuus rakentaa ja vahvistaa omaa identiteettiään sekä tulla kuulluiksi asioissa, jotka ovat heille tärkeitä.

Turun taidemuseon näyttelyssä on esillä sekä Veli Granön vanhempaa tuotantoa että aivan uusia teoksia. Aiempaa tuotantoa edustavat installaatio Rien (2004) sekä filmit Polku Quayn talolle (2000), Parantaja (2002), Kirsti (2002), Irja Alisen näkyjen puutarha (2009) ja suomalaisen puolidokumentaarisen mediataiteen omaperäinen ja koskettava klassikko Tähteläiset (2003).

Veli Granön uusin filmi Profeetta (2011) saa ensiesityksensä Turun taidemuseon näyttelyssä. Teos kertoo Markku Mäkisestä, jonka suhde luontoon on poikkeuksellisen kiinteä. Elettyään vuosien ajan eristyneenä muusta yhteiskunnasta Mäkinen alkoi kirjoittaa runoja, joiden hän oivalsi ennustavan tulevia tapahtumia. Hänen mukaansa ihmiskunta joutuu tulevaisuudessa valitsemaan materian ja henkisyyden välillä ja ne, jotka eivät kykene luopumaan materiasta, tuhoutuvat.  

Veli Granö toteuttaa Turun taidemuseossa myös Muistojen aurat nimisen yhteisötaideprojektin, jonka kautta hän tutkii ihmisten suhdetta esineisiin sekä esineiden omistajissaan herättämiä tunteita ja muistoja. Granö valmistaa projektin yhteydessä kirliankuvia, jotka luokitellaan suurjännitevalokuviksi. Kirliankuvaus ja sen paljastamat ns. aurat eli valokehät ovat kiehtoneet ihmismieliä jo menetelmän alkuajoista, 1930-luvusta lähtien. Kirliankuviin liitetään edelleen uskomuksia, joiden mukaan kuvat kertovat ilmiöistä ja asioista, joita ei voi paljain silmin havaita. Projekti on henkisesti jatkumoa Granön aiemmalle tuotannolle, joka on johdonmukaisesti antanut äänen erilaisille näkemisen ja kokemisen tavoille. Granö on hyödyntänyt kirliankuvausta myös toisessa uudessa kokonaisuudessa, jonka nimi on Ylösnousemuksia.   

Näyttelyn teosvalinnat on tehnyt yhdessä taiteilijan kanssa Turun taidemuseon amanuenssi Mia Haltia. Turun taidemuseo on tuottanut näyttelyjulkaisun, joka koostuu Veli Granön kirliankuvia käsittelevästä artikkelista ja DVD:stä, joka sisältää kaikki näyttelyssä esillä olevat filmit. Näyttelyä ja julkaisua on tukenut Näyttelyvaihtokeskus Frame. Näyttely siirtyy Turusta Malmön taidemuseoon, jossa se on esillä 24.9.–6.11.2011.

Muistojen aurat -työpaja
Muistojen aurat -työpaja järjestetään lauantaina 11.6. ja sunnuntaina 12.6. klo 13–17 Turun taidemuseossa. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita ja työpaja on avoin kaikille halukkaille. Kukin osallistuja voi tuoda yhden esineen, joka on hänelle erityisen merkityksellinen. Esineen tulee mahtua A4-kokoa olevalle alustalle. Omistajan tulisi määrittää esineen rahallinen arvo, koska luovuttamisen jälkeen se jää lainausajaksi museon vastuulle. Museo toivoo, että taloudellisesti hyvin arvokkaita esineitä ei tuotaisi työpajaan. Aluksi omistaja kirjoittaa käsin museosta saatavalle isolle paperille tekstin, jossa kertoo esineestä ja omasta suhteestaan siihen, esim. keneltä esine on saatu, mitä muistoja se herättää. Esine jää lainaksi museolle ja Veli Granö valitsee osan esineistä ja niihin liittyvistä tarinoista näyttelyyn. Valitsemansa esineet hän kuvaa kirliankameralla. Esine, siitä otettu kirliankuva sekä omistajan esineestä kirjoittama tarina liitetään osaksi näyttelyä.

Lisätietoja:
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 2627 096 tai 050 400 3246
mia.haltia@turuntaidemuseo.fi
www.veligrano.info

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020