Kuvataiteen päivän erikoisopastus Helene Schjerfbeckistä
06.07.2011

Kuvataiteen päivää 10.7. vietetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi. Päivän voi aloittaa Turun taidemuseon taiteentäytteisellä kuohuviinibrunssilla klo 11–13. Brunssin jälkeen ohjelma jatkuu yleisöopastuksilla, joilla keskitytään Schjerfbeckin elämään ja tuotantoon.

Helene Schjerfbeckin (1862–1946) taiteilijanura oli monessa mielessä poikkeuksellinen. Hän aloitti opintonsa 11-vuotiaana ja saavutti jo nuorena huomattavan teknisen taidon, joka pian kypsyi omaperäiseksi taiteelliseksi näkemykseksi. Taiteilija maalasi jatkuvasti aina kuolemaansa saakka luoden laajan tuotannon mutta piti itse vasta uransa loppupuolen töitä oman sisäisen vaatimuksensa mukaisina.

Omana aikanaan Schjerfbeck jäi silloisten kuuluisuuksien varjoon ja hänen aikaansa edellä oleva tyylinsä löysi Suomesta vain harvoja ymmärtäjiä. Esimerkiksi Uusi Aura -lehti kirjoitti 1904 Turun taidemuseon vihkiäisnäyttelystä ja siellä esillä olleesta teoksesta Kotona (1903): ”Onhan joukossa sentään semmoinenkin kuin Helena Schjerfbeckin vaalea sisusta, jossa vanha rouva istuu neulomassa, kovin urtuiseksi käsitelty, mutta kuitenkin havaittu siksi karakteristiseksi, että on kokoelmiin lunastettu”. Schjerfbeckin arvostus lähti nousuun vasta hänen mesenaattinaan tunnetun taidekauppias Gösta Stenmanin vuonna 1917 järjestämän yksityisnäyttelyn jälkeen ja nykyään hän on yksi rakastetuimpia kuvataiteilijoitamme.

Sunnuntain Helene Schjerfbeck -yleisöopastuksilla nähdään paitsi kyseinen Helenen äitiä Olga Schjerfbeckiä esittävä maalaus Kotona, myös monia muita Schjerfbeckin jo kansallisaarteiksi vakiintuneita teoksia Turun taidemuseon kokoelmista. Yleisöopastukset kuvataiteen päivänä 10.7. klo 13 ja 15. Opastukselle voi osallistua museon pääsylipulla (8/5 e), ei ennakkoilmoittautumista.

Parhaillaan Turun taidemuseossa on esillä kokoelmanäyttelyn Crème de la Crème lisäksi Veli Granön näyttely. Granö on kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita, jonka ilmaisukeinoja ovat valokuva, installaatio ja elokuva. Studiossa nähdään Anna-Maija Aarraksen näyttely Sitaatteja. Aarras tekee äärimmäisen hienovireisiä teoksia, jotka viekoittelevat katsojan materiaalien, värien ja käsityötaitojen huippuunsa viritetyllä symbioosilla. Pimiössä esitetään Animoi-näyttelysarjaan liittyen vajaan puolen tunnin valikoima brittiläisen David Shrigleyn mustavalkoisia piirrosanimaatioita.

Turun taidemuseon taidebrunssi 15 euroa (sis. buffet ja museon pääsylippu). Taidebrunssi Turun Taidemuseon Ystäville ja Turun Taideyhdistyksen jäsenille 10 euroa.
Sisäänpääsy museoon 8/5 e, alle 16-vuotiaat maksutta.

Turun taidemuseo, Varsinais-Suomen aluetaidemuseo
Aurakatu 26, 20100 Turku
puh. (02) 2627 100
www.turuntaidemuseo.fi

Aukioloajat: ti–pe klo 11–19, la–su klo 11–17

Lisätietoja
: amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094, 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020