Turun Anikistit: Tommi Juutilainen, Niina Suominen ja Taru Varpumaa Turun taidemuseon Pimiössä 8.4.–29.5.2011
29.03.2011

Animoi-näyttelysarjassa Turun Anikistien vuoro
Turun Anikistit: Tommi Juutilainen, Niina Suominen ja Taru Varpumaa
Turun taidemuseon Pimiössä 8.4.–29.5.2011
TIEDOTUSTILAISUUS torstaina 7.4.2011 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku
Taiteilijat, Porin taidemuseon ja Turku 2011 -säätiön edustajat, Turun Anikistien puheenjohtaja Chrzu sekä kuvailutulkkaajat Anni Kirjonen ja Taru Niemelä ovat läsnä tiedotustilaisuudessa
AVAJAISET torstaina 7.4. klo 18–20
Tervetuloa!


Animoi-näyttelysarja jatkuu Turun taidemuseossa esittelemällä Turun Anikistien uusimpia animaatioita. Pimiössä nähdään Tommi Juutilaisen teos Rinnastus (2011, noin 2 min), Niina Suomisen Kutsun itseäni terveeksi (2010, 4:20 min) ja Taru Varpumaan animaatio Edith (2010, 5:39 min). Kaikkien kolmen taiteilijan teoksia on esitetty ja palkittu elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Edith ja Kutsun itseäni terveeksi nähtiin Tampereen elokuvafestivaaleilla maaliskuussa. Näistä jälkimmäinen voitti juuri ensimmäisen palkinnon Vidéoformes-festivaalilla Ranskan Clermont-Ferrandissa.   

Tommi Juutilaisen (s. 1972, valmistui Turun Taideakatemiasta 2004) animaatio Rinnastus saa ensiesityksensä Pimiössä. Kuten animaatiot lähes aina, teos on monivuotisen valmistelun tulos. Tällä kertaa prosessi alkoi äänestä, jota muokattiin toiseen animaatioon. Lopputulos ei silloin tyydyttänyt taiteilijaa ja hän totesi äänen käyttökelvottomaksi. Painiminen kuvan ja äänen välisen suhteen kanssa johti Juutilaisen kehittämään kuvitusta hylätylle äänelle. Hän halusi selvittää, miten ääneen voisi yhdistää kuvaa, joka ei luonnostaan kuulu siihen. Voisiko kokonaisuudesta saada silti loogisen? Niinpä eroottinen ääni rinnastuu nyt uudessa teoksessa kuviin labyrinttimaisessa kaupungissa lenkkeilevästä Hermann Göringistä (1893–1946). Mielikuva juoksevasta Göringistä on jo pitkään seurannut Juutilaista samalla tavalla kuin joku melodia soi päässä. Alun perin taistelulentäjänä ansioitunut Göring kuului natsi-Saksan korkeimpaan johtoon.

Niina Suominen (s. 1973, valmistui Turun Taideakatemiasta 2004) on kuvittanut Teemu Hirvilammin ja Ari Taskisen runomusiikin Kutsun itseäni terveeksi (Asfalttia ja ruohoa, Sammakko 2001). Suominen toteutti animaation kollaasinomaisesti. Teoksessa filmi on näkyvästi esillä materiaalina. Sattumanvaraisestikin käsitellyn filmin kauniin abstraktit kuvat vaihtelevat herkkien piirrosten kanssa. Toisinaan näkyy tai välähtää mustavalkoisia kuvia metsästä, kuolleista eläimistä tai ihmisten rakentamasta sillasta. Hirvilammin kutsuessa itseään terveeksi ja uljaaksi raunioksi, paljastuu niin ihmisen kuin luonnonkin hauraus mutta myös mahti. Ihmisen toiminta vaikuttaa koko ympäristöön – linnut ovat mykkiä ja avaruuskin täynnä romua. Teoksessa runomusiikin ja Suomisen luoman visuaalisesti älykkään kuvakielen rytmi sulautuvat taiturimaiseksi kokonaisuudeksi.    

Taru Varpumaa (s. 1975, valmistui Turun Taideakatemiasta 2008) on koulutukseltaan sekä kuvataiteilija että animaatioelokuvaohjaaja. Edith on Varpumaan ensimmäinen oma animaatio Turun Taideakatemian opintojen jälkeen. Edith alkaa iloisissa ja kepeissä tunnelmissa. Kotipihan ruusujen kukkiessa pieni tyttö hyppelee, nauraa ja puhaltaa voikukan siemenet lentoon. Sisällä punaisessa talossa istuva mummo ottaa lapsen iloisena syliinsä. Samalla hänen kädessään oleva kahvikuppi tipahtaa ja särkyy. Edith palaa muistoissaan nuoruuteensa. Musiikki siivittää rakkaita ja lämpimiä muistoja, jotka katkeavat usein sodan aiheuttamiin surullisiin tunnelmiin. Taru Varpumaa kertoo piirrosanimaatiossaan koskettavan tarinan dementoituneesta naisesta, joka on laitoshoidossa. Edithin mielessä menneen ajan tapahtumat ja nykyhetki sekoittuvat omaksi todellisuudekseen.  

Kolme Turun Taideakatemiasta animaatioon erikoistunutta opiskelijaa, heidän joukossaan Niina Suominen ja Tommi Juutilainen, perusti valmistuttuaan Turun Anikistit ry:n vuonna 2005 turvatakseen ammatissaan toimimisen Varsinais-Suomessa. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 12 Turun Taideakatemiasta valmistunutta animaatioalan ammattilaista. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa ei-kaupallisten animaatioiden toteuttaminen. Turun Anikisteilla on yhteinen työtila Turun keskustassa.

Kuvailutulkkaus näkövammaisille la 23.4. klo 14 Turun taidemuseon Pimiössä
Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyen Turku 2011 -säätiö, Turun ammattikorkeakoulu ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ovat yhteistyössä järjestäneet Kuvailutulkki-koulutuksen. Koulutuksen lopputyönä viittomakielen tulkeiksi Diakonia-ammattikorkeakoulusta valmistuvat Anni Kirjonen ja Taru Niemelä ovat valmistelleet kuvailutulkkauksen Turun Anikistien näyttelystä. Pääsylipun hintaan sisältyvä kuvailutulkkaus järjestetään Turun taidemuseon Pimiössä pääsiäislauantaina 23.4. klo 14. Kuvailutulkkaus on suunnattu näkövammaisille, mutta muutkin ihmiset voivat hyötyä tulkkauksesta, jossa selostuksen lisäksi voidaan tukeutua myös muihin aisteihin, kuten tuntoaistiin.  
Turun Anikistien näyttelyn kuvailutulkkauksia voi tilata anni.kirjonen@student.diak.fi tai puh. 044 319 0587. Kuvailutulkkaus maksaa 35 euroa / tulkkauskerta. Tämän lisäksi kävijät maksavat museon sisäänpääsymaksun (8/5 e).

Anikistien animaatioita ja taiteilijoiden esittelyitä pe 6.5. ja pe 20.5. klo 16–19, vapaa sisäänpääsy
Perjantaina 6.5. ja 20.5. klo 16–19 Turun taidemuseossa järjestettävissä tilaisuuksissa on mahdollisuus nähdä Turun Anikistien animaatioita. Anikistien yhteisprojektien, mm. English Lessons (2008) ja Turun Anikistit (2007), ja muiden anikistien vanhempien teosten lisäksi animaatioelokuvaohjaajat kertovat niin teoksistaan kuin työskentelystäänkin. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

ANIMOI-näyttelysarja
www.turku2011.fi/animoi


Turun taidemuseon Pimiö
Priit Pärn (EE) 28.1.–27.3.
Turun Anikistit ry (FI) 8.4.–29.5.
David Shrigley (UK) 10.6.–4.9.
Lars Arrhenius (SE) 16.9.–13.11.
Animaation apupyörä ry (FI) 18.11.2011–8.1.2012

Porin taidemuseon Mediapiste
Timo Vaittinen (FI) 30.9.–30.10.
Turun Anikistit ry ja Animaation apupyörä ry (FI) 1.–27.11.  
Eurooppalaista nykyanimaatiota, kuraattorit Anna Daneri ja Stefano Coletto (IT) 29.11.2011–15.1.2012
 

Viralliseen Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluva Animoi-näyttelysarja nostaa esiin animaatiota nykytaidemuotona ja tarkastelee animaation ja kuvataiteen rajoja. Animoi on Turun taidemuseon, Porin taidemuseon ja Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian animaatiokoulutuksen yhteistyöhanke.

 

Ohjelma_logo_pallossa_Black_PIENIN.jpg
 

Lisätietoja:
amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094 tai 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi ja www.anikistit.net

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020