Carl Larssonin suurnäyttely kruunaa Turun taidemuseon kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelyannin
10.02.2010

Turun taidemuseossa on esillä kolme merkittävää yksittäisen taiteilijan näyttelyä vuonna 2011, kun Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki.


Turun taidemuseossa on esillä kolme merkittävää yksittäisen taiteilijan näyttelyä vuonna 2011, kun Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Vuosi alkaa ainoastaan Turun taidemuseossa nähtävällä laajalla Otto Mäkilän (1904–1955) tuotantoa esittelevällä näyttelyllä Otto Mäkilä – Punainen levoton kipinä. Näyttelyn ytimen muodostavat museon kokoelmaan kuuluvat Mäkilän maalaukset, piirustukset ja grafiikka. Esillä tulevat olemaan kaikki Mäkilän ikoniset teokset, joihin kuuluvat mm. Turun taidemuseon maalaukset Poesié (1938) ja He näkevät mitä me emme näe (1939).
Otto Mäkilä oli eräs tärkeimmistä 1900-luvun alkupuoliskon suomalaisista kuvataiteilijoista ja kotikaupungissaan Turussa hänet muistetaan modernismin mestarina. Mäkilän kirjoittamat kirjeet ja mietelmät kertovat pohdiskelevasta taiteilijasta, jonka suhde taiteeseen oli vaativa ja intohimoinen. Ainut asia, josta Mäkilä saattoi olla elämässään varma, oli henkinen levottomuus. ”Omistan vain punaisen levottoman kipinän – tai mielestäni paljon oikeammin, se omistaa minut ja se polttaa minut”, hän kirjoitti vuonna 1953.

Kesällä on nykytaiteen vuoro. Veli Granö (s. 1960, Kajaani) on kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita, jonka ilmaisukeinoja ovat valokuva, installaatio ja elokuva. Granötä pidetään suomalaisen nykykansantaiteen, ITE-taiteen (DIY Art), esillenostajana ja sen arvostuksen puolestapuhujana. ITE – Itse Tehty Elämä, Granön itsensä keksimä käsite – onkin ajatusmalli, joka pitkälti määrittää hänen taidettaan ja suhdettaan ympäristöönsä.  Veli Granö on dokumentoinut keräilijöitä, pienoismallien rakentajia ja kansantaiteilijoita sekä muita, jotka ovat tavalla tai toisella rakentaneet itselleen oman elämän tai jopa arkikokemuksesta poikkeavan todellisuuden. Turun taidemuseon näyttelyssä on esillä Granön tuotantoa eri ajoilta. Tämän lisäksi hän toteuttaa yhteisötaideprojektin. Granö työskentelee museolla ennen näyttelyn avaamista ja museovieraat voivat tuoda hänelle omistamiaan, itselleen tärkeitä esineitä, jotka taiteilija kuvaa Kirlian-kameralla. Kuvat paljastavat esineen ”auran”, toisen todellisuuden, joka ei ole silmin havaittavissa.

Carl Larssonin suurnäyttely kruunaa Turun taidemuseon kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelyannin. Ruotsin taiteen suurmiehen, Carl Larssonin (1853–1919) taidetta ei ole aiemmin esitelty tässä mittakaavassa Suomessa. Näiden rakastettujen ja teknisesti mestarillisten teosten saaminen Turkuun on ainutkertaista ja poikkeuksellista myös kansainvälisessä katsantokannassa. Viimeksi Larssonin taidetta on nähty Turun taidemuseossa vuonna 1913.
Larssonin taide tunnetaan Suomessa lähinnä painotuotteiden välityksellä. Turun taidemuseon näyttely ei ole perinteinen katselmus taiteilijan koko tuotantoon, vaan se pureutuu Larssonin Ranskassa, Grèz-sur-Loingin kylässä maalaamiin teoksiin sekä myöhäisempiin taiteilijan maalaiskodissa Ruotsin Sundbornissa luomiin töihin. Näyttely tuo esille sen vaikutuksen, mikä taiteilijan elinympäristöllä ja ympärillä olevilla ihmisillä oli hänen taiteeseensa. Näyttelyn teokset ovat pääosin merkittävistä ruotsalaisista museokokoelmista sekä muista kansainvälisistä ja suomalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Carl Larssonin suurnäyttely järjestetään yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa. Larssonin teoksia on esillä Ateneumissa alkuvuodesta 2012. Näyttely on osa Turku 2011 -säätiön virallista kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.


Kulttuuripääkaupunkivuonna taidemuseon yläkerran valoisissa saleissa nähdään museon omien kokoelmateosten valiot, crème de la crème, yleisön rakastamat kokoelmasuosikit. Kansallisaarteistona tunnetussa kokoelmassa on hyvin edustettuna mm. Suomen taiteen kultakausi (n. 1880–1905) ja taiteilijoiden omakuvat. Oman lisänsä vuoden 2011 näyttelyohjelmaan antavat Studioon esille tulevat turkulaisten nykytaiteilijoiden näyttelyt. Pimiössä keskitytään animaatioon. Turun taidemuseon toiminnasta vastaa vuonna 1891 perustettu Turun Taideyhdistys ry. Kansallisromanttinen museorakennus avattiin yleisölle keväällä 1904.


Turun taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tiloissa 2011:

Otto MäkiläPunainen levoton kipinä 28.1.–29.5.2011
Veli Granö 10.6.–28.8.2011
Carl Larsson 16.9.2011–8.1.2012

Lisätietoja:
museonjohtaja Kari Immonen
puh. 044 312 2256, kari.immonen(at)turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020