Juha-Heikki Tihisen erikoisopastuksella tutkitaan Otto Mäkilän luonnoksia
08.02.2011

Turun taidemuseon Otto Mäkilän näyttelyyn liittyvien erikoisopastusten sarja alkaa lauantaina 12.2.  FT Juha-Heikki Tihinen pohtii Mäkilän taiteellisen työskentelyn suhdetta erilaisten kulttuuri- ja taidehistoriallisten ideoiden ilmentymiin taiteilijan luonnoskirjoissa. Tihisen noin tunnin kestävä erikoisopastus Mielikuvista teoksiksi – Otto Mäkilän luonnosten ja teosten suhteesta alkaa klo 14 ja sille voi osallistua museon pääsylipulla.

Turun taidemuseossa on esillä 29.5. asti Otto Mäkilän (1904–1955) tuotantoa laajasti esittelevä näyttely Otto Mäkilä – Punainen levoton kipinä. Näyttelyssä ovat mukana kaikki Mäkilän ikoniset teokset, mukaan lukien mm. Turun taidemuseon maalaukset Poésie (1938) ja He näkevät mitä me emme näe (1939) mutta myös teoksia, joita ei ole esitelty yleisölle vuosikymmeniin.

Näyttelyyn liittyen Turun taidemuseo on julkaissut kirjan Otto Mäkilä – Punainen levoton kipinä. Taidehistoriallisesti merkittävä, yli 200-sivuinen kirja sisältää kolme asiantuntija-artikkelia, Mäkilä biografian sekä runsaasti teoskuvia, joita kaikkia ei ole aiemmin julkaistu. Julkaisuun ovat kirjoittaneet FM Anna-Mari Rosenlöf, FT Juha-Heikki Tihinen ja dosentti Ulla Vihanta. Juha-Heikki Tihisen artikkeli Jaettu maailma – Otto Mäkilän luonnosten äärellä paneutuu Mäkilän taiteelliseen luomisprosessiin ja siihen, kuinka Mäkilä kehitteli kuvallisia ideoitaan.

Otto Mäkilä oli eräs tärkeimmistä 1900-luvun alkupuoliskon taiteilijoista, joka tunnetaan erityisesti surrealismistaan. Hän omaksui ajatuksen, jonka mukaan omien sisäisten näkyjen tulkitseminen oli uuden, modernin taiteen kannalta olennaista. Mäkilän kirjoittamat kirjeet ja mietelmät kertovat pohdiskelevasta taiteilijasta, jonka suhde taiteeseen oli vaativa ja intohimoinen. ”Omistan vain punaisen levottoman kipinän – tai mielestäni paljon oikeammin, se omistaa minut ja se polttaa minut”, taiteilija kirjoitti vuonna 1953.


OTTO MÄKILÄ -erikoisopastukset:
la 16.4. klo 14 Anna-Mari RosenlöfLisätietoja:
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 262 7096, 050 400 3246
mia.haltia@turuntaidemuseo.fiTurun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020