STUDIO Holger Loodus: Journey to the End of the World 4.10.–17.11.2019
25.09.2019

H O L G E R  L O O D U S

Journey to the End of the World
 
Turun taidemuseo, Studio 4.10.–17.11.2019

Lehdistötilaisuus to 3.10.2019 klo 11 ja avajaiset to 3.10. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!

Epämukavan matkailun teemaa työstänyt virolaistaiteilija Holger Loodus (s. 1970) yhdistää ensimmäisessä Suomessa nähtävässä yksityisnäyttelyssään kolme ensikatsomalta toisiinsa liittymätöntä tapahtumaa: Pohjoisnavan valloituksen, taiteilija Joseph Beuysin shamanistisen myytinluomisprosessin sekä arktiselle alueelle hetkeksi muodostuneen pakolaisaallon. Näyttely kokoaa yhteen tilallisesti työskentelevän Looduksen pääasialliset välineet, maalauksen ja kineettiset installaatiot antaen vihjeitä moniulotteisten, totuuden ja valheen, todellisuuden ja fiktion välistä suhdetta kartoittavien yhteyksien löytämiseen.

Journey to the End of the World rakentaa siltaa romantiikan, modernismin ja globalisaation välille keskittyen tapahtumiin ja henkilöihin, jotka ovat olleet aktiivisesti luomassa ja vahvistamassa myyttiä ihmisen ja ihmismielen rajattomuudesta. Romanttinen heroismi ja modernismin vankka ihmisusko kietoutuvat yhtä lailla tutkimusmatkailun, kolonialismin, pakolaisuuden kuin näyttelyn päähenkilöiden elämiin ja niiden tulkintoihin.

Looduksen rakentama mutoskooppi ja stereoskoopit kertovat taiteellisin vapauksin ensimmäisestä afrikkalaistaustaisesta tutkimusmatkailija Matthew Hensonista (1866–1955), joka saavutti 1909 ensimmäisenä Pohjoisnavan Robert Peary kintereillään. ”Maailman lopussa” sijaitsevaa arktista aluetta oli ennen valloitusta kuvattu maanpäällisenä paratiisina, jonne eri kulttuurien myyttisillä alkukodeilla viitattiin. Hensonin ja Pearyn kohtaama tuulenpieksemä ja pakkasenpurema todellisuus oli toinen. Ajan henki saneli kunnian valloituksesta kuuluvan valkoiselle Pearylle ja vaikutti myös siihen, miten retkikuntalaiset suhtautuivat alueen alkuperäisväestöön.

Polkupyörästä, huovasta ja vahasta koostuva Arctic explorer (2017) viittaa mystiseen saksalaistaiteilija Joseph Beuysiin (1921–1986), joka perusti taiteensa henkilöhistoriaansa perustuvaan myyttiin. Beuysin mukaan hän tuli toisen maailmansodan aikana Saksan ilmavoimissa palvellessaan alasammutuksi ja Krimin paimentolaisten pelastamaksi. Loukkaantunutta lentäjää suojettiin kylmältä käärimällä hänet rasvaan ja huopiin, materiaaleihin, jotka esiintyivät myöhemmin keskeisissä rooleissa taiteilijan tuotannossa. Beuys pyrki hävittämään taiteen ja ei-taiteen rajat ja myöhempi taidehistoria onkin nähnyt Beuysin taiteellisen merkittävyyden tapahtumien todenperäisyyttä oleellisempana faktana.

Arctic explorer liittyy myös syksyn 2015 tapahtumiin Venäjän ja Norjan välisellä rajanylityspaikalla, jonne ryhmä neuvokkaita pakolaisia matkusti kuulemiensa tarinoiden perusteella. Rajan tuntumassa asuvien ihmisten oli sallittua ylittää raja ilman viisumia jollain kulkuneuvolla, ja polkupyörä tarjosi tähän saatavilla olevan ratkaisun. Media tarttui aiheeseen ja antoi pakolaisaallolle myyttiset mittasuhteet. Arvioista riippuen toiveikasta tulevaisuutta kohti Norjaan pyöräili 5 500–10 800 turvapaikanhakijaa. Mutta mitä sitten tapahtui, millaista oli elämä paratiisissa? Loodus tarjoaa yhden näistä tarinoista luettavaksemme.

Kiitos: Tamara Luuk, Kaie & Rein Loodus, Sander Põldsaar, Märt Vaidla, Tarvo Porroson, Tanel Paliale, Eesti Kultuurkapital ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.holgerloodus.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020