PIMIÖ Anssi Kasitonni 7.6. – 15.9.2019
29.05.2019

A N S S I  K A S I T O N N I

Sakke & Saladdin Castique
 
Turun taidemuseo, Pimiö 7.6. – 15.9.2019

Lehdistötilaisuus torstaina 6.6.2019 klo 11 ja avajaiset 6.6. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!
 

Anssi Kasitonni on taiteen moniosaaja, jonka kotikutoiset lyhytelokuvat edustavat monille koko kasitonniuden ydintä. Elokuvat valmistuvat taiteilijan Salalahden tiluksilla perinteisellä, aikaa ja kärsivällisyyttä kysyvällä tekniikalla. Kasitonni on kekseliäs käsityöläinen, ja mitä moninaisimpien materiaalien, esineiden ja ideoiden haltuunotto ja tuunaus on keskeinen osa hänen taiteellista työskentelyään. Reipas, aseistariisuva itsetekemisen meininki ja taiteen myyttisyyden ja vaikeaselkoisuuden purkaminen ovatkin nostaneet hänet niin kulttisuosioon kuin suuren yleisön tietoisuuteen.

Kasitonnin tuotannossa törmää usein 1980-luvun populaarikulttuuriin, sen estetiikkaan ja camp-henkisyyteen. Suurimpana inspiraationlähteenä toimivat taiteilijan oman lapsuuden ja nuoruuden ratkaiseviin ikävuosiin osuneet sarjat, hahmot ja ilmiöt. Kasitonnin elokuvissa nähdyt kamera-ajot, erikoistehosteet ja ajoneuvot löytävät esikuvansa kasariklassikoista mutta yhtä lailla veljen kanssa kuvatuista lapsuuden kotivideoista. Kesällä Pimiössä nähdään Kasitonnin uusimmat teokset Sakke (2018) ja Saladdin Castique (2018), jotka tarjoavat tuttuun tapaan eeppisiä aiheita sekä vauhtia ja vaaratilanteita.
 
Sakke (8 min.)
Sakke on lumilautailija, joka aikoo kaverinsa kanssa kuvata leffan itsestään. Hän on myös maailman ensimmäinen radio-ohjattava snoukkaaja.

Saladdin Castique (5:40 min.)
Marjastaja kävelee metsässä, löytää roskakasasta ranskalaisen salaatinkastikepullon. Pullosta ilmestyy pullon henki ja antaa miehelle kolme toivetta. Miehen toiveet ovat melko perinteisiä, mutta hän käyttää jatkuvasti törkeää kieltä. Henki kyllästyy kuuntelemaan sellaista, ja lopuksi mies saa opetuksen.

Anssi Kasitonni (s. 1978 Vilppula) on Lahden Taideinstituutista valmistunut suomalainen kuvataiteilija. Kasitonnin tuotanto sisältää muun muassa monenlaisin tekniikoin toteutettuja veistoksia ja lyhytelokuvia, joiden innoitus ja aiheet kumpuavat populaarikulttuurista ja alakulttuureista. Vuonna 2011 Kasitonnille myönnettiin Ars Fennica -palkinto ja hänen tuotantoaan on nähty usein niin kotimaisella taidekentällä kuin ulkomaisilla festivaaleilla. Taiteilijuuden rinnalla hänet tunnetaan myös kuraattorina, muusikkona, skeittarina ja lumilautailijana.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.anssikasitonni.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020