HANNALEENA HEISKA 8.2.-19.5.2019
25.02.2019

H A N N A L E E N A  H E I S K A
 
Turun taidemuseo 8.2. – 19.5.2019
Lehdistötilaisuus torstaina 7.2.2019 klo 11 ja avajaiset klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!

 

Hannaleena Heiskan teokset saavat innoituksensa populaarikulttuurin kuvastosta ja ne kietoutuvat usein tieteen mahdollisuuksien ja elämän ja olemassaolon mysteerin ympärille. Näyttely koostuu maalauksista, piirustuksista ja filmimateriaalista, joista vanhimmat teokset ovat vuodelta 2007 ja tuoreimmat vuodelta 2018. Heiskan tuotantoa nähdään tässä mittakaavassa nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Heiska työskentelee prosessinomaisesti ja yleensä sarjallisesti. Aiheet ja teemat syntyvät intuitiivisesti ja linkittyvät usein taiteilijan omaan elämäntilanteeseen. Instagramin, musiikkivideoiden, elokuvien ja artikkelien synnyttämä kuva- ja informaatiotulva antaa työhuoneella työskentelylle hyvät lähtökohdat. Vaativa alla prima –tekniikka, jossa teos maalataan valmiiksi yhdellä kertaa ennen kuin öljyväri ehtii kuivua, tuo teoksiin pehmeyttä ja keveyttä.

Metallimusiikkigenren salaperäisyys, myyttisyys ja kliseet ovat kiehtoneet Heiskaa. Naamioituminen, tatuoinnit ja romantisoitu kuoleman kuvasto ovat olennainen osa tyylin visuaalisuutta. Heiskan maalaamat olennot, joilla on sekä ihmisen että eläimen piirteitä eivät ole tästä maailmasta, kuten Not of This World -sarjan (2007–2009) nimikin kertoo. Inhimillistetyt eläimet assosioituvat Heiskan tuotannossa myös eläinten oikeuksiin ja etiikkaan.

Heiskan uudemmat teokset liittyvät elämän ja kuoleman mysteeriin sekä useiden yhtäaikaisten maailmankaikkeuksien olemassaolon mahdollisuuteen. All Those Moments Will Be Lost In Time, Like Tears In Rain –sarjassa (2012–2013) Blade Runnerin androidi Rachael antaa kasvot ajankohtaisille eksistentiaalisille pohdinnoillemme. Eri puolilla maailmaa sijaitsevia observatorioita kuvaava Shadows and Stardust –sarja (2015–2017) taas katsoo olemassaoloamme maapallon silmin. Hiilipiirrosten materiaalivalinta on tarkoin harkittu; alkuaine hiili on olennainen osa elämän kiertokulkua ja sitä esiintyy kaikkialla, missä on elämää ja orgaanisia yhdisteitä. Camouflage-sarjan (2018–2019) hiili- ja pastellitöiden aiheena on kasvojentunnistusohjelmien toimintaa vaikeuttavat meikit ja hiustyylit. Naamioituminen mahdollistaa suojautumisen ja sulautumisen mutta myös uusien tai hetkellisten identiteettien luomisen.   

Hannaleena Heiska (s. 1973, Oulu) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2006. Hänen tuotantonsa koostuu maalauksista, filmeistä ja installaatioista ja viime vuosina hän on työskennellyt myös performanssitaiteen keinoin. Vuonna 2011 Heiska oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi. Hänen teoksiaan kuuluu Turun taidemuseon lisäksi useisiin merkittäviin kokoelmiin, kuten Nykytaiteen museo Kiasman, Göteborgin taidemuseon ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin.

Näyttelyä ovat tukeneet TAIKE ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätiedot
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 2627 096
mia.haltia@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.hannaleenaheiska.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020