Lars Göran Johnssonin kokoelma Turun taidemuseolle
15.04.2016

Julkaisuvapaa 22.4.2016

Lars Göran Johnssonin kokoelma Turun taidemuseolle

Tervetuloa kuulemaan lisää samppanjabrunssille 22.4. klo 12 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26).
Lahjoittaja Lars Göran Johnsson ja museon edustajat ovat paikalla tilaisuudessa.


Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti Lars Göran Johnsson on lahjoittanut Turun taidemuseolle yli 300 teosta sisältävän kokoelmansa. Johnssonin kokoelma on yksi Suomen merkittävimpiä edelleen karttuvia yksityisiä taidekokoelmia, jonka ytimen muodostavat pohjoismainen konstruktivismi ja värimaalaus. Kokoelma avaa näkymiä niin kansainväliseen modernismiin kuin omaan aikaammekin. Lahjoitus pitää sisällään maalauksia, veistoksia, esineteoksia, grafiikkaa ja piirustuksia.

Lars Göran Johnsson (s. 1931 Tampereella) kiinnostui taiteesta jo lapsena ja on kerännyt taidetta kohta 50 vuotta. Helsingissä ja Pariisissa asuva Johnsson korostaa onnellisten sattumien vaikutusta kokoelmansa muotoutumiseen ja kertoo hankkineensa taidetta ennen kaikkea esteettisen nautinnon vuoksi. Taiteen hankkijana hän on silmäänsä ja vaistoonsa luottava ostaja ja näin kokoelmastakin on muodostunut monisärmäinen ja omistajansa näköinen kokonaisuus.

Saatu lahjoitus täydentää erinomaisesti Turun taidemuseon kokoelmaa vahvistaen sitä erityisesti suomalaisen modernismin ja nykytaiteen osalta. Kokoelma sisältää merkittäviä teoksia kotimaisilta tekijöiltä, kuten Birger Carlstedtilta, Juhani Harrilta, Ismo Kajanderilta, Leena Luostariselta, Olli Lyytikäiseltä, Greta Hällfors-Sipilältä ja Sam Vannilta. Pohjoismaista näkökulmaa siihen tuovat mm. Olle Bærtling, Bård Breivik ja Kristjàn Gudmundsson. Johnsson on hankkinut kokoelmaansa myös kansainvälisen nykytaiteen klassikkonimiä, kuten Josef Albersia, Anthony Caroa ja Victor Vasarelya. Amerikkalaista 1960-luvun jälkeisen taiteen kenttää edustavat mm. John Cage, Helen Frankenthaler ja Frank Stella. 2000-luvulle tultaessa Johnsson kiinnostui nuorten kotimaisten maalareiden ekspressiivisestä ilmaisusta, joka luo kiinnostavaa kontrastia kokoelman muutoin hillityn esteettiselle yleisilmeelle. Lahjoitukseen kuuluu mm. Janne Räisäsen, Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen, Anna Retulaisen, Jyrki Riekin ja Johanna Ehrnroothin teoksia. 

Turun taidemuseoon kokoelma siirtyy Porin taidemuseosta, jonne se oli talletettuna vuodesta 1985 lähtien. Porin taidemuseo joutui keväällä luopumaan Johnssonin teoksista menetettyään osan säilytystiloistaan. Turun taidemuseo valmistelee kokoelmasta näyttelyä vuodelle 2018. Kokoelmaan voi tutustua myös Porin taidemuseon vuonna 2015 julkaisemassa kirjassa Lars Göran Johnsson - Taidekokoelma / Konstsamling / Art Collection.

Lisätietoja
museonjohtaja Kari Immonen
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi
puh. (02) 262 7099 / 044 312 2256
www.turuntaidemuseo.fi
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020