PIMIÖ Jonna Kina: Arr. for a Scene 30.11.2018-20.1.2019
23.11.2018

Jonna Kina: Arr. for a Scene
 
Turun taidemuseo, Pimiö 30.11.2018 – 20.1.2019

Lehdistötilaisuus to 29.11. klo 11 ja avajaiset to 29.11. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla tilaisuuksissa.

Taiteilijatapaaminen to 29.11. klo 14 Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Kina kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Vapaa pääsy.
 
Arr. for a Scene
(2017) on dokumentaarinen, 35 mm-filmille kuvattu muotokuva kahdesta foley-taiteilijasta ja heidän työskentelystään yhden elokuvahistorian tunnetuimman kohtauksen, Alfred Hitchcockin Psykon suihkukohtauksen parissa. Katsoja näkee ja kuulee alkuperäisen kohtauksen sijaan foley-taiteilijat luomassa äänitehosteita, kuten askeleiden, suihkun ja sulkeutuvan oven ääniä. Elokuvien äänitehosteammattilaisten työ ei saa useinkaan juuri huomiota mutta on sitäkin kiehtovampaa seurattavaa: hyytävän murhan äänimaisema rakennetaan arkisin esinein esimerkiksi sadetakkia rapisuttamalla tai muistilehtiötä repimällä.

Arr. for a Scene kääntää elokuvallisen asetelman ja katsojan katseen käänteiseksi. Foley-taiteilijat katsovat intensiivisesti suoraan kameraan ja tekevät katsojasta osan elokuvan kohtausta. Teos tarkastelee elokuvan illuusion voimaa: se tutkii, miten ääniä tuotetaan elokuvallisiin tarkoituksiin ja mitä tapahtuu, kun elokuvan rakenteita puretaan osiin. Se haastaa katsojan itse palauttamaan mieleensä ne ikoniset, muistiimme piirtyneet kuvat niitä jäljittelevien äänten kautta.

Jonna Kina (s. 1984, Lappeenranta) on monialainen taiteilija, joka käyttää välineinään valokuvaa, videota, ääntä ja tekstiä. Hän on kiinnostunut tuottamaan uusia tulkintoja ja kyseenalaistamaan totuttuja tapojamme havainnoida ympäröivää todellisuutta. Kinan taiteellinen työskentely perustuu tutkimukseen, jonka tuloksia hän asettaa esille katsojia aktivoiden ja kriittiseen ajatteluun rohkaisten.

Kina on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2013, Aalto-yliopiston valokuvataiteen laitokselta 2015 ja opiskellut taidetta myös New Yorkissa ja Jerusalemissa. Hänen teoksiaan on nähty viimeaikoina niin lukuisilla elokuva-alan festivaaleilla kuin galleria- ja museomaailmassa. Vuonna 2017 Kina vastaanotti ensimmäistä kertaa jaetun Below Zero Finnish Art Prize – palkinnon ja Arr. for a Scene palkittiin samana vuonna parhaana pohjoismaisena lyhytelokuvana Nordisk Panorama -festivaalilla Ruotsissa. Kinan teoksia kuuluu mm. Kiasman, HAM:in, Saastamoinen säätiön, Suomen valokuvataiteen museon, Musée de l’Elyséen ja Fundación RAC – Foundation of Contemporary Artin kokoelmiin.

Teosta ovat tukeneet AVEK, Cité Internationale des Arts ja TAIKE. Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
 
Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.jonnakina.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020