STUDIO Tilda Lovell: The Queen Coch 30.11.2018-20.1.2019
23.11.2018

Tilda Lovell: The Queen Conch
 
Turun taidemuseo, Studio 30.11.2018 – 20.1.2019

Lehdistötilaisuus to 29.11. klo 11 ja avajaiset to 29.11. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!
 
Tilda Lovellin teokset kumpuavat ihmismielen pimeydestä ja sisältävät postapokalyptisten kuvajaisten rinnalla vahvan annoksen surrealismia ja mustaa huumoria. Unenomaiset installaatiot loihtivat esiin outoja näkyjä ja elämänmuotoja kuvanveiston, animaation, orgaanisten materiaalien ja löydettyjen esineiden keinoin.

The Queen Conch sukeltaa meren syvyyksiin tarjoten katsojille maagisen näyn, joka rakentuu pimeydestä ja siitä nousevista valonpilkahduksista, varjoista, liikkuvasta kuvasta sekä tämän maailman eriskummallisista, usein muodonmuutoksia läpikäyneistä eliöistä ja olioista. Monet näyttelyn esineet muistuttavat merenpohjassa lepääviä arkeologisia löytöjä, mystisiä taikakaluja, muumioituneita mereneläviä tai niiden luurankoja. Hiekanpeittämä maisema on riisuttu, hiljainen ja muotopuoli ja se tarjoaa katsojalleen vaihtuvia perspektiivejä ja unen mittasuhteita. Koko komeutta valvoo näyttelyn nimeä kantava, näkinkenkien ja merivuokkojen peittämä olento, joka kohoaa hiekasta osittain ihmisenä, osin jumalallisena luojana tai oraakkelimaisena näkijänä.

Monet Lovellin aiemmista teoksista ovat löytäneet inspiraationsa Hieronymus Boschilta, jonka mielikuvituksellisten teosten perusvire kauhuineen ja koomisuuksineen on löydettävissä myös Studiosta. Yllättävistä assosiaatioista ja yhdistelmistä rakentuva kokonaisuus tuo mieleen tarunhohtoisen Atlantiksen, Grimmin sadut tai renessanssikeräilijöiden kuriositeettikabinetit. Se yhdistää Lovellille ominaiseen tapaan kauneuden ja kauhun, alkukantaisen ja korkeakulttuurin sekä mielihyvän ja inhon tavalla, joka vetoaa ja kutsuu vastustamattomasti luokseen.

Tilda Lovell (s. 1972 Mölndal, Ruotsi) on valmistunut kuvanveistäjäksi Göteborgin Hovedskoun taidekoulusta 1998 ja kuvataiteen maisteriksi Tukholman Kuninkaallisesta Taidekorkeakoulusta 2003. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Hälsinglandissa ja Tukholmassa. Lovellin tuotantoa on ollut esillä laajalti ruotsalaismuseoissa ja -gallerioissa ja hän on toteuttanut useita julkisia tilaustöitä. Hänen teoksiaan kuuluu mm. Malmön ja Göteborgin taidemuseon kokoelmiin. Aiemmin Lovellin tuotantoa on nähty Suomessa Turku Biennaalissa 2013.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
 
Lisätiedot

amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.tildalovell.se
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020