PIMIÖ Mikhail Karikis: Ain't Got No Fear 14.9.-18.11.2018
05.09.2018

Mikhail Karikis: Ain't Got No Fear

Turun taidemuseo, Pimiö 14.9. – 18.11.2018
 
Lehdistötilaisuus ke 12.9. klo 11 ja avajaiset to 13.9. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!

Taiteilijatapaaminen to 13.9. klo 14 Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Karikis kertoo taiteellisesta työskentelystään ja teoksistaan englanniksi. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, vapaa pääsy.
 
Ääni on Mikhail Karikiksen pitkäaikainen kiinnostuksen kohde mutta myös materiaali ja yhteiskuntapoliittinen toimija hänen teoksissaan. Karikiksen tuotanto sisältää monia teollisuuspaikkakunnilla asuvien ihmisten kanssa yhteistyössä toteutettuja paikkasidonnaisia performansseja, jotka tutkivat äänen osuutta yhteisöllisyyden synnyssä. Hän pyrkii kameroineen kohdistamaan huomiota vaihtoehtoisiin elämisen, työnteon ja toiminnan muotoihin.

Vuonna 2015 Karikis työskenteli lähes vuoden ajan Isle of Grain -nimisellä saarella asuvien teini-ikäisten poikien kanssa. Kentin maakunnassa suoalueella sijaitsevaa harvaan asuttua ja karua saarta hallitsevat teollisuus, armeijarakennelmien rauniot ja harvinaiset suoalueen linnut. Teollisuustoiminnan supistuttua kyläläiset eivät ole voineet enää luottaa siihen, että töitä löytyisi paikallisesti. Erityisen haasteellista Grainin kylässä asuminen on nuorille ja juuri aikuistuneille. Nuoret ovat taistelleet kylän eristäytyneisyyttä ja nuorisotilojen puutetta vastaan järjestämällä ravetapahtumia paikallisessa metsässä, kunnes poliisi järjesti sinne ratsian. Teoksessa 11–13-vuotiaat pojat Grainin kylästä räppäävät omasta elämästään muistellen lapsuuttaan ja kuvitellen vanhuuttaan ja tulevaisuuttaan. Musiikkia tahdittaa läheisen voimalaitoksen purkamisesta aiheutuva toistuva murskausääni.

Musiikkivideon estetiikkaa lainaava Ain’t Got No Fear (2016) kurkistaa nuorison elämään kaupunkilaisuuden laitamilla. Teos seuraa nuoria näiden salaisiin piilopaikkoihin ja kuvaa heidän meluisaa tapaansa ottaa haltuun paikallinen tila, jossa ennen järjestettiin ravebileitä. Teos kertoo nuorten tavasta ottaa teollisuuskiinteistöjä uuteen käyttöön soveltamalla eräänlaista tilaan liittyvää oikeutta, jota määrittävät ystävyys ja leikillisyys sekä jännitys, joka syntyy auktoriteettien vastustamisesta ja vanhempien valvonnan välttelystä.

Mikhail Karikis (s. 1975 Thessalonikissa) on kreikkalais-brittiläinen taiteilija, joka työskentelee Lontoossa ja Lissabonissa. Liikkuvaa kuvaa, ääntä ja muita ilmaisukeinoja käyttäen hän luo immersiivisiä audiovisuaalisia installaatioita ja performansseja, joissa näkyy hänen pitkään jatkunut kiinnostuksensa ääneen veistoksellisena materiaalina ja yhteiskuntapoliittisena toimijuutena. Hänen viimeaikaisten filmiensä teemoina ovat olleet työ, teolliset maisemat sekä niiden asukkaiden äänet.

Teos on Whitstable Biennale 2016 & Ideas Testin tilaustyö. Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
 

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.mikhailkarikis.com

 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020