STUDIO Jaakko Niemelä: Nostalgia 14.9. – 18.11.2018
05.09.2018

Jaakko Niemelä: Nostalgia
 
Turun taidemuseo, Studio 14.9. – 18.11.2018

Lehdistötilaisuus ke 12.9. klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Avajaiset to 13.9. klo 18–20. Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!
 

”Olen merikapteenin poika ja isäni oli paljon merillä ollessani pieni. Tämän takia en ehtinyt kovin hyvin tutustua häneen. Kun isä työuransa loputtua tuli kotiin, hän sairastui melko pian dementiaan ja menetti puhekykynsä. Isä kuoli vuonna 1985 ollessani 26-vuotias Kankaanpään taidekoulun viimeisen vuosikurssin opiskelija. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että isäni poissaolo ja kuolema ovat vaikuttaneet elämääni suuresti. Tämä kokemus on myös vaikuttanut taiteelliseen ilmaisuuni ja aihevalintoihini.”

Kuvataiteilija Jaakko Niemelän taiteellinen työskentely on liittynyt vuodesta 2012 lähtien tutkimusprojektiin, jonka kohteina ovat merenkulku ja muistot merikapteeni-isästä. Hän on kulkenut isänsä jalanjäljissä matkustamalla laivoilla ja käymällä isän vierailemissa paikoissa. Matkoja Niemelä on dokumentoinut piirtämällä, kirjoittamalla sekä valo- ja videokuvaamalla ja työstänyt myöhemmin materiaalista animaatioita ja installaatioita eri tekniikoita yhdistellen. Tekemistä on ohjannut yritys tutustua isään uudelleen.

Niemelän viimeaikaisten teosten keskeisiä elementtejä ovat olleet näyttelytiloihin toteutetut suurikokoiset rakenteet, joiden ansiosta tilallinen kokemus on hyvin fyysinen ja suoraan tunteisiin vaikuttava. Studiossa nähtävä Nostalgia on installaatio, joka koostuu kahdesta mittavasti projisoidusta animaatiosta sekä erillisistä rakenteellisista elementeistä. Animaatiot kuvaavat valtamerialuksen myrskyistä matkaa ja laivan vähitellen tapahtuvaa murtumista. Näyttelyn äänimaailma koostuu barokkisäveltäjä Alessando Scarlattin kuoroteoksesta ja kolme Niemelöiden sukupolvea yhdistävästä, Jaakko Niemelän siskonpojan säveltämästä ambient-musiikista.

Nostalgia kietoutuu Niemelän tuotannon keskeisiin teemoihin: suurten rakenteiden murtumiseen ja hajoamiseen, luopumiseen ja kaipaukseen, tuhoutumiseen, rappioon ja loppumiseen. Projektin ensimmäinen teos oli esillä Lönnströmin taidemuseossa Raumalla 2014. Tämän jälkeen projektia on esitelty Rauman merimuseossa ja Kunstplass galleriassa Oslossa 2017.

Jaakko Niemelä (s. 1959 Rauma) on työskennellyt kuvataiteilijana yli 30 vuotta laajentaen ilmaisuaan grafiikasta tila-, valo- ja videoteoksiin. Hän on opiskellut Aalto Yliopistossa valon arkkitehtuuria ja hyödyntää teoksissaan valaistussuunnittelijan ammattitaitoaan. Laajan kansainvälisen ja kotimaisen näyttelytoiminnan lisäksi Niemelä on toteuttanut useita julkisia teoksia ja toiminut kuraattorina. Hän työskentelee myös yhdessä vaimonsa kuvanveistäjä Helena Hietasen kanssa.

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Koneen Säätiö ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
 
Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.jaakkoniemela.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020