PIMIÖ Vajiko Chachkhiani: Winter which was not there 1.6.–26.8.2018
21.05.2018

V A J I K O  C H A C H K H I A N I
Winter which was not there

Turun taidemuseo, Pimiö 1.6. – 26.8.2018

Lehdistötilaisuus torstaina 31.5.2018 klo 13 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).
Avajaiset torstaina 31.5. klo 18–20

Vajiko Chachkhianin tuotannon lähtökohtana on poeettinen humanismi, joka yhdistää henkilökohtaiset kokemukset ja poliittisen todellisuuden asioiden psykologiseen tarkasteluun. Temaattisesti monet hänen teoksistaan käsittelevät lähdön tai luopumisen hetkeä, joka aikaansaa vuorovaikutusta asioiden tai ihmisten välille. Chachkhianin henkilöhahmot ovat usein riisuttuja ja hän leikittelee hienovaraisesti asioiden paljastamisella ja kätkemisellä. Kuvanveiston ja installaatioiden rinnalla hänen tuotantonsa sisältää elokuvallisia teoksia, jotka ulottuvat dokumentaatiosta yhä narratiivisempaan, unen ja todellisuuden rajamailla häilyvään kerrontaan.

Winter which was not there (2017) tarkastelee historian ja henkilökohtaisen välistä suhdetta sekä niiden psykologisia vaikutuksia yksilöön. Teoksen keskiössä on arkkityyppinen, historialliselle henkilölle, kuten runoilijalle tai poliitikolle pystytetty monumentti, jonka ulkonäkö muistuttaa hieman teoksen päähenkilöitä, miestä ja hänen koiraansa. Kamera seuraa patsaan matkaa merestä kuivalle maalle, josta se auton perään kiinnitettynä raahautuu läpi karun georgialaisen maaseutumaiseman. Näkemämme matkanteko päättyy kaupunkiin, jonne saavuttaessa vetoköyden päässä ei ole jäljellä enää mitään. Miehen ja koiran road movie -tyylistä ajomatkaa viitoittavat viitteelliset elokuvalliset referenssit mutta ikkunan ohi lipuvat tapahtumat ja niiden mahdollinen yhteys päähenkilöihin jää avoimeksi. Niillä tuntuu kuitenkin olevan jotain syvällisempää kerrottavaa yksilön sisäisestä maailmasta sekä historiallisten olosuhteiden ja henkilökohtaisen menneisyyden painolastista vapautumisesta.

Vajiko Chachkhiani (s. 1985 Tbilisissä, Georgiassa) asuu ja työskentelee Berlinissä. Taiteelliset opintonsa hän suoritti Berliinissä Universität der Künstessa ja Amsterdamissa Gerrit Rietveld Academiessa mutta opiskeli matematiikkaa ja tietotekniikkaa ennen uraansa taiteilijana. Chachkhiani edusti Georgiaa vuoden 2017 Venetsian biennaalissa ja hänen teoksiaan on nähty viime vuoden aikana myös Istanbulin biennaalissa, Hampurin taidehallissa sekä Carré d’Art–Musée d’art contemporainessa Nîmesissa.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Winter which was not there on Future Generation Art Prize 2017 -palkintoon liittyvä, Pinchuk Art Centren ja berliiniläisen galleria Daniel Marzonan tilaustyö.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi

www.danielmarzona.com/artists/vajiko-chachkhiani/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020