RUT BRYK - Taikalaatikko 26.1.−13.5.2018
18.01.2018

Rut Bryk - Taikalaatikko
 
Turun taidemuseo 26.1.–13.5.2018

Lehdistötilaisuus torstaina 25.1.2018 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Näyttelyn kuraattori Mia Haltia esittelee näyttelyn.

Avajaiset torstaina 25.1. klo 18–20. Tervetuloa!

 

Rut Bryk – Taikalaatikko esittelee laajasti yhden sodanjälkeisen Suomen taiteen keskeisimmän taiteilijan ja modernin keramiikkataiteen uudistajan tuotantoa. Rut Bryk (1916−1999) on monille suomalaisille tuttu nimi, mutta mihin hänen klassikkostatuksensa perustuu? Oliko hän suunnittelija vai taiteilija, keraamikko vai kuvataiteilija? Kuinka fantasia-aiheisten keramiikkalaattojen tekijästä tuli abstraktin taiteen ja reliefikäsitteen uudistaja?

Graafikkona uransa aloittanut Bryk ei ollut koskaan tehnyt keramiikkaa, kun hänet kutsuttiin Arabian taideosastolle 1942. Elettiin toisen maailmansodan levottomia, aineellisesti köyhiä vuosia. Tehtaan värväyspolitiikka osoittautui kauaskantoiseksi; kymmenen vuoden sisällä Arabian taidekeramiikka oli maailman asiantuntijoiden huulilla. Brykin teokset palkittiin Milanon triennaalissa Grand Prix -palkinnolla. Luonteeltaan syrjäänvetäytyvä, mutta taiteessaan tinkimätön ja väsymätön kokeilija nautti teknisistä haasteista ja kykeni yhä uudelleen päivittämään ilmaisunsa – intiimiä, henkilökohtaista perusvirettä kadottamatta. Brykin tuotannon kaaressa heijastuu koko modernin taiteen tarina.

Rut Bryk – Taikalaatikko on laajin koskaan nähty katsaus kansainvälisesti palkitun uudistajan elämäntyöhön. Sadan teoksen joukossa on niin varhaisia arkeen ja kodin piiriin liittyviä esittäviä töitä kuin suureen kokoon kasvavia, pelkistetympiä teoksia. Taiteilija näyttäytyy ennen kaikkea koloristina ja varmaotteisena modernistina, joka antoi abstraktille muotokielelle sielun. 1960-luvun lopun pop-henkinen värimaailma riemastuttaa, lopuksi hehkeät värit väistyvät henkevän valon tieltä. Näyttely on aikamatka maailmaan, jossa teollisuus vielä uskoi kulttuurin voimaan. Taiteellisen idealismin myötä kauneus ja teknologia, herkkyys ja voima löivät kättä. Taustalta hahmottuu Suomen nousu sodan raunioista moderniksi teollisuusvaltioksi ja kansainväliseksi kulttuuritoimijaksi.

Näyttelyn on tuottanut EMMA – Espoon modernin taiteen museo, jossa näyttely oli esillä Rut Brykin syntymän 100-vuotisjuhlavuonna 2016. Pääosa näyttelyteoksista on lainattu EMMAan talletetusta Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmasta. Näyttelyä taustoittavat kevään aikana järjestettävä asiantuntijaopastusten sarja sekä dosentti Harri Kalhan kirjoittama ja EMMAn julkaisema kirja Rut Bryk: Elämän taide (2016). Näyttely perustuu Kalhan käsikirjoitukseen.

Lisätiedot
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 2627 096
mia.haltia@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020