PIMIÖ Aujik: Impermanence Trajectory 23.3.–13.5.2018
14.03.2018

A U J I K
Impermanence Trajectory
 
Turun taidemuseo, Pimiö 23.3. – 13.5.2018

Lehdistötilaisuus to 22.3.2018 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Avajaiset to 22.3. klo 18–20. Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!
 
AUJIK on ruotsalaistaiteilija Stefan Larssonin vuonna 2001 aloittama taiteellinen konsepti, jonka keskeisinä kiinnostuksen kohteina ovat tekoäly, luonto, tutkimus, havainnot, tulevaisuusspekulaatiot, neurotiede ja arkkitehtuuri. AUJIK muistuttaa fiktiivistä, esoteerista kulttia, joka jakaa näkemyksiä shintolaisuuden, zen-buddhalaisuuden ja japanilaisten luonnonuskontojen kanssa. Sitä leimaa vahvasti ajatus siitä, että kaikella, jopa kaikesta keinotekoisemmalla, on tietoisuus ja sielu. Audiovisuaalisella tasolla AUJIK:in teokset yhdistävät vieraat orgaanis-mekaaniset hybridit elektronisen musiikin luomaan äänimaailmaan.

Videotrilogian Impermanence Trajectory (2013–2018) pääteemoina ovat animismi ja tekoäly. Trilogiaan ovat vaikuttaneet erityisesti tekoälytutkija Jürgen Schmidhuberin ja tieteilijä, futuristi Ray Kurzweilin ajattelu, jossa tekoäly (AGI eli Artificial General Intelligence) käsitetään inhimillisen kaltaisena älykkyytenä ja emotionaalisena kykynä, joka myöhemmin kehittyy omaksi, inhimillisestä ymmärryksestä poikkeavaksi entiteetiksi. Koneälyn ja teknologian eksponentiaalinen kasvu tulee johtamaan suurimpaan mullistukseen sitten kambrikauden räjähdyksen. Tuloksena on universaali Turingin kone, universumi, jonka atomi ja jokainen pieninkin rakennuskappale voisi potentiaalisesti toimia tietoisena koneena. Muutoksista seuraisi väistämättä myös joukko perimmäisiä eksistentiaalisia kysymyksiä: mitä ovat tietoisuus ja tunteet ja miten synteettinen tietoisuus havainnoi ja tuntee? Trilogian nimi Impermanence Trajectory viittaa buddhalaiseen ajatukseen kaiken olemassa olevan jatkuvasta muutoksen tilasta ja pysymättömyydestä. Mikään ei ole pysyvää, vaikka yritämme paradoksaalisesti takertua siihen ja käsitellä sitä pysyvänä.

Stefan Larsson (s. 1973 Söderhamn, Ruotsi) on valmistunut Uumajan taidekorkeakoulusta 2005 ja asunut yhdeksän viime vuoden ajan Ōtsussa Japanissa. AUJIK käyttää useimmiten työskentelymuotonaan videotaidetta ja tietokoneanimaatiota (mm. motion tracking) mutta hyödyntää teoksissaan myös installaation, 3D-tulostuksen, virtuaalitodellisuuden, vaatetuksen, musiikin ja tekstin keinoja. Monet hänen teoksensa ovat tehty yhteistyössä muusikkojen, kuten Mira Calix, Christ, Sun Araw ja Daisuke Tanabe kanssa. AUJIK:in palkittuja teoksia on ollut esillä maailmanlaajuisesti niin gallerioissa, museoissa kuin festivaaleillakin.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
 
Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
http://aujik.com/
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020