STUDIO Heini Aho: Cure of All 23.3.–13.5.2018
14.03.2018

H E I N I  A H O
Cure of All
 
Turun taidemuseo, Studio 23.3.–13.5.2018

Lehdistötilaisuus to 22.3.2018 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26).  Avajaiset to 22.3. klo 18–20. Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!
 
Heini Ahon taiteessa analyyttinen kohtaa intuitiivisen ja aineellinen aineettoman. Hänen ilmiöiden havainnoinnille ja materiaalien lainalaisuuksille pohjautuvat teoksensa tarjoavat usein vaihtoehtoisia, oivaltavia tulkintoja todellisuudesta ja niissä on läsnä taiteilijalle ominainen hienovarainen pohjavire: pilkahdus huumoria, elämäniloista ihmettelyä tai yllättävää vapauden tunnetta tavanomaisten asioiden äärellä.

Taidemuseon Studioon rakentuva Cure of All visualisoi ja tuo tarkasteltavaksi pyörimisen, odotuksen, jännityksen ja purkautumisen akteja installaation, videon, liikkeen, valon ja äänen keinoin. Näyttelyn pääteos Everyday Revolutions (2018) koostuu katosta roikkuvista, jäykiksi itsensä ympärille kiertyneistä naruista ja niiden päässä pyörivistä objekteista. Aho luo tilaan eräänlaisen ajallisen installaation, jossa esineet pyörivät kukin eri tavoin, sattumanvaraisesti kieppuen ja kolahdellen, osa itseään vähitellen purkaen ja tapahtumien pitkästä prosessista vain pienen hetken kerrallaan näyttäen.

Mittaamme ja määritämme ajankulumista pyörimisliikkeen kautta. Tässä Ahon rakentamassa teosmaailmassa pingottuva lanka on kuin ajan kulku, piittaamattomasti eteenpäin liikkuva voima, riippuva objekti taas tekijä/kokija ja niiden alla oleva lattia se ympäristö, jossa olemme esillä. Everyday Revolutions kuvaa arkisen olemisen ja liikkeen rinnalla vääjäämättömiä, yhtäkkisiä kieppumisia, tasapainon menettämisiä ja uusiutumisen tiloja. Teoksen meditatiivinen ja rauhallinen oleminen samassa tilassa äkkinäisen liikkeen kanssa muistuttaa elämistä epävarmuudessa, hetkeä, jolloin elämme rentoina ja samanaikaisesti valmiina kaikkeen.

Turussa asuva ja työskentelevä Heini Aho (s. 1979) on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2003 ja Kuvataideakatemiasta 2015. Hänen teoksensa yhdistelevät kuvanveiston, installaation, liikkuvan kuvan ja performanssin elementtejä. Aho toimii myös kansainvälisen taiteilijakollektiivi Videokaffen jäsenenä. Viime vuosina hänen yksityisnäyttelyitään on nähty mm. Galerie Anhavassa, Titanik-galleriassa ja Forum Boxissa ja hänen teoksiaan kuuluu mm. Kiasman, Saastamoisen Säätiön ja Valtion taidekokoelmaan. Vuonna 2016 Aholle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen jakama William Thuring -säätiön pääpalkinto.

Näyttelyä ovat tukeneet Kuvasto/Erik Enroth-muistopalkinto, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Taiteen edistämiskeskus.
 
Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.heiniaho.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020