PIMIÖ Tuomas Aleksander Laitinen: Dossier of Tentacular 26.1.−18.3.2018
18.01.2018

TUOMAS ALEKSANDER LAITINEN
Dossier of Tentacular
 
Turun taidemuseo, Pimiö 26.1.–18.3.2018

Lehdistötilaisuus to 25.1.2018 klo 11 ja avajaiset to 25.1. klo 18-20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!

Taiteilijatapaaminen to 25.1. klo 14 Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Laitinen kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Vapaa pääsy.
 

Pimiössä ensiesityksensä saava, Tuomas Aleksander Laitisen videoteos Dossier of Tentacular (2018) on solmuinen ja tragikoominen organismi, joka käsittelee informaation tuottamisen ja jakamisen tekniikoita, ekologisia muutoksia ja neoliberaaliin kielenkäyttöön liittyviä kysymyksiä. Teoksen kuvallinen muoto viittaa muistikirjaan, jonka sivut täyttyvät kuvista, kaavioista ja muistiinpanoista. Teoksen tekstit pureutuvat eri tapoihin käyttää kieltä: yhtenä moodina on selittelevä luentomainen ilmaisu ja toisena runoileva tekoäly, jolle on annettu oppimismateriaaliksi Samuel Beckettin koko tuotanto. Algoritmi tuottaa teoksen tematiikkaan liittyvien avainsanojen ja virikkeiden pohjalta esikuvansa mukaista, absurdia ja vaivalloisesti eteenpäin liikkuvaa runoutta. Teoksessa nämä ainekset lomittuvat kaoottisesti ja luovat päällekkäisiä metafiktiivisiä tasoja.

Dossier of Tentacular vie eteenpäin Laitisen edellisten teosten Receptor (2017) ja A Porous Share (2017) avaamia suuntia. Laitinen on hyödyntänyt näissä uusimmissa teoksissaan keinoälyä, joka on luotu kustomoidun neuroverkon avulla. Receptor tarkasteli Dossier of Tentacularin tavoin keinoälyn rinnalla myös toisen ei-inhimillisen toimijan, mustekalan, erityislaatuista älykkyyttä. Käsite tentacular viittaakin lonkeroiden ja haarautumisen ohella tähän teoksen kuvavirrassa esiintyvään eliöön. Ei-inhimillisen toimijuuden tutkiminen liittyy Laitisen teoksissa binäärisen ajattelun kritiikkiin ja pyrkii tätä kautta avaamaan malleja monimuotoisuudesta. Keskiössä on asioiden huokoinen kytkeytyminen toisiinsa niin, että ne virtaavat vapaasti ja rakentavat verkkoja eri aiheiden ja aineiden välillä.

Tuomas Aleksander Laitinen (s. 1976) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2008 ja asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän käyttää teoksissaan liikkuvaa kuvaa, performanssia, 3D-animaatiota, valoa ja ääntä ja on suuntautunut työskentelyssään aineiden kiertokulun, erilaisten biologisten reaktioiden ja ekologisten solmukohtien tarkasteluun. Laitisen tuotantoa on nähty laajalti niin kotimaassa kuin kansainvälisillä areenoilla. Vuonna 2013 Laitiselle myönnettiin Suomen taideakatemian palkinto, johon liittyi mittava yksityisnäyttely EMMA – Espoon modernin taiteen museossa. Tulevan kevään aikana hänen teoksiaan nähdään myös 21. Sydneyn biennaalissa ja yksityisnäyttelyssä Amado Art Spacessa Soulissa, Koreassa.

Dossier of Tentacular (2018)

Ohjaus, 3D-animointi, editointi, ääni: Tuomas Aleksander Laitinen
Luennon käsikirjoitus: Kimmo Modig
Lausunta: Kimmo Modig, Rebecca Clamp
Kuvaus: Thomas Kinsman, Tuomas A. Laitinen, Ezra Gould
Neuroverkko: Karmel Allison
Tuotantoassistentti, 3D-animointi: Paul Flanders
Laulu: Ada Bergroth, Soila Lauronen, Jenni Meinilä, Outi Silfverberg, Herne Väätäinen
Harppu: Lily-Marlene Puusepp
Musiikki: Tuomas Aleksander Laitinen, Pekka Toivonen
Kirjaintyyppi: Schick Toikka
Roolipelinoppien 3D-mallinnus: Peter Rinblad CC BY-NC 3.0

Kiitos:
New England Aquarium / Chris Burgess
GRASP lab, University of Pennsylvania / Jeremy D. Brown and Katherine J. Kuchenberger

Osa teoksesta pohjautuu nelikanavaiseen videoon Receptor, joka oli esillä Kiasman ARS17-näyttelyssä. Teoksen tuotantotuki: Avek/Kiasma.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.tuomasalaitinen.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020