Hanna Haaslahti - Old and New Exits, Turun taidemuseon Studiossa 1.10.–14.11.2010
16.09.2010

Tiedotustilaisuus torstaina 30.9.2010 klo 10 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku
Avajaiset torstaina 30.9. klo 18–20
Tervetuloa!


Mediataiteilija Hanna Haaslahti (s. 1969) tunnetaan voimakkaan visuaalisista teoksista, joihin ihminen voi vaikuttaa käyttäytymisellään synnyttäen ainutkertaisia kokemuksia. Teokset herättävät pohtimaan ajan merkitystä, mutta myös tapojamme kuvata ja aistia ympäröivää maailmaa. Haaslahden näyttelyssä Old and New Exits (Vanhoja ja uusia uloskäyntejä) Turun taidemuseon Studio-tila on muunnettu väliseinillä sokkeloiseksi. Kävijä joutuu etsimään uusia reittejä ja uloskäyntejä. Vanhat ja tutut museon ovet ja ikkunat ovat muuttuneet. Kaikki aukot ja raot voivat tarjota mahdollisen ulospääsyn. Tilan muuntaminen luo uuden kokemuksen, josta jokainen museovieras on vastuussa itse. Reitin varrella taiteilija haastaa katsomisen ja kokemisen tavat. Vanhalta filmiltä kaapatut kuvat muuntuvat sen mukaan, mistä niitä katsotaan. Ääniteos taas tuo uuden salaperäisen ulottuvuuden tilaan. Teokset Time Experiment ja Trompe l’½il valloittavat suurimmat tilat, mutta ovat olemassa vasta, kun ihminen on vuorovaikutuksessa niiden kanssa.

Time Experiment -teoksessa (2007, Aikakoe) ihminen astuu tilaan, jossa hän kohtaa oman kuvajaisensa peilimäisessä videoprojisoinnissa. Tietokoneen ohjauksessa peilikuvan rinnalle tallentuu katsojan satunnaisia liikesarjoja, ja videoprojisoinnissa niihin yhdistyy myös muiden museovieraiden kuvia. Nimensä mukaisesti teos saa katsojan pohtimaan kahta aikaa määrittävää käsitystä, ainutkertaista hetkeä ja jatkumoa. Teoksen äärellä paljastuu myös, miten ihminen kokee oman kuvansa. Miten keho reagoi siihen? Entä tietoisuus siitä, että kuva tallentuu tietokoneelle ja saattaa ilmestyä seuraavan museokävijän kuvan rinnalle? Nykyisin teemme jatkuvasti päätöksiä siitä, minkälaisen kuvan haluamme itsestämme antaa. Heijastaako antamamme kuva todellista minäämme? Haaslahden aikakokeesta ei tallennu lopulta mitään jälkipolville, vaan sen kokemus jää teoksen kokeneiden ihmisten kehon muistiin.

Myös teos Trompe l’½il (2009, Näköharha) on pelkkä tyhjä tila ilman ihmisen läsnäoloa. Hämärässä tilassa katsojan oma varjo toimii valonlähteenä, jonka sisältä avautuu näkymä toiseen, kuvitteelliseen todellisuuteen. Jatkuvassa liikkeessä olevasta maisemasta paljastuu vain oman kehomme kokoinen alue. Riippuen siitä, miten ihmiset liikkuvat ja mitä enemmän heitä on, kartasta paljastuu isompia alueita. Valloittaako maailma ihmisen vai ihminen maailman? Vaikka teoksessa pelkkä kuvallinen pinta on liikkeessä, aiheuttaa se illuusion matkustamisesta ilman liikkumista. Nykypäivän mobiili ja verkottunut elämäntapa on liikkumista erilaisilla pinnoilla, niin kaupunkien kuin kulttuurienkin, usein ilman fyysistä liikettä.

Trompe l’½il on vanha kuvataiteen tekniikka ja tarkoittaa pettävästi luonnonmukaista maalausta. Tätä illusionistista maalaustapaa on käytetty esimerkiksi asetelmamaalauksissa ja barokkikaudella kirkkojen kattomaalauksissa luomassa tunnetta kolmiulotteisesta tilasta.

Torstaina 4.11.2010
Hanna Haaslahti kertoo taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 15 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

TULOSSA STUDIOON
Julie Nord (DK), 26.11.2010–16.1.2011

Lisätietoja:
amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094 tai 050 400 3248
jenny.nybom(at)turuntaidemuseo.fi
www.fantomatico.org/artworks tai www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020