PIMIÖ Marjo Levlin: Dividual Individual II 17.11.2017 - 7.1.2018
08.11.2017

M A R J O  L E V L I N
Dividual Individual II

Turun taidemuseo, Pimiö 17.11.2017–7.1.2018

Lehdistötilaisuus
Huom! Poikkeuksellisesti ke 15.11. klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku). Avajaiset torstaina 16.11. klo 18–20. Taiteilija on paikalla tilaisuuksissa. Tervetuloa!

Taiteilijatapaaminen
to 16.11. klo 14 Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54, Turku). Marjo Levlin kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Vapaa pääsy.


Marjo Levlinin kaksikanavainen videoteos Dividual Individual II (2017) käsittelee rotubiologiaa ja sitä tutkimus- ja valistustyötä, jota Florinin komitea (nykyinen Föreningen Folkhälsan) teki ruotsinkielisillä seuduilla Suomessa vuosina 1913–16 pyrkimyksenään vaalia suomenruotsalaisen väestön terveyttä ja rotuhygieniaa. Pohjanmaalla sijaitsevassa Maalahdessa kehoja, kalloja, kasvoja ja jopa mielenlaatua mittaavia tutkimuksia tehtiin lähes koko aikuisväestölle ja Levlinin sukulaiset olivat myös todennäköisesti tutkittavien joukossa.
 
Rotubiologisten tutkimusten taustalla oli suomenruotsalaisen eliitin huoli suomenkielisen rahvaan syntyvyyden kasvusta ja halu vahvistaa omaa asemaansa poliittisesti epävakaassa Suomessa. Kallonmittaukset perustuivat ruotsalaisen Anders Retziuksen kehittämään kalloindeksiin, joka jakoi rodut pitkä- ja lyhytkalloisiin. Germaanista pitkäkalloisuutta pidettiin henkisen kyvykkyyden ja ylemmyyden tuntomerkkinä, kun taas mm. suomalaisten ja saamelaisten edustamaan lyhytkalloisuuteen liitettiin taipumus rikollisuuteen ja muutoinkin moraaliseen heikkouteen.

Levlinille tunnusomaisen tunnelmallisen teoksen kuvamateriaali koostuu pääosin teemaan liittyvistä muotokuva-arkistoista niin Suomesta kuin Ruotsistakin. Muotokuvien rinnalla teosta kuvittavat perhoset, sillä Suomen ensimmäinen genetiikan professori, eugeniikan kannattaja ja Floriinin komitean sihteeri Harry Federley oli alun perin maailmanlaajuista tunnustusta saanut eläintieteilijä ja perhostutkija. Teoksen sisäisessä maailmassa eugeenikkojen pääkallonmetsästys ja systemaattinen kuvien keräily näyttäytyy perhoskokoelman kaltaisena yrityksenä määrittää ja hallita luontoa. Sadan vuoden takaiset tapahtumat keskustelevat myös nykypäivän kanssa. Kautta aikojen ne, joita on tutkittu, luokiteltu ja määritelty ovat olleet sosiaalisesti heikommassa asemassa kuin ne, joiden ehdoilla luokitukset on tehty.

Marjo Levlin (s. 1966) on Itävallassa syntynyt suomalaistaiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän käsittelee teoksissaan sekä henkilökohtaisia että universaaleja aiheita yhdistäen historiaa ja ajankohtaisia ilmiöitä. Taidemaalarina aloittanut Levlin työskentelee nykyään pääosin installaatioiden ja lyhytelokuvien kautta sekä rakentaa usein teoskokonaisuudet kerättyjä ja löydettyjä esineitä hyödyntäen.

Näyttelyä ovat tukeneet Koneen säätiö, Visek, Svenska litteratursällskapet, Taike sekä Kuvasto/Erik Enroth-muistopalkinto.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.marjolevlin.fi
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020