ROBERT DOISNEAU Minun Pariisini 9.6.-27.8.2017
31.05.2017

Robert Doisneau - Minun Pariisini
 
Turun taidemuseo 9.6.–27.8.2017

Lehdistötilaisuus torstaina 8.6.2017 klo 11 ja avajaiset torstaina 8.6. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Tervetuloa!
 

Mustavalkoisen valokuvan mestari, ranskalainen Robert Doisneau (1912–1994) lukeutuu yhdessä Henri Cartier-Bressonin kanssa kuvajournalismin pioneereihin ja hänet tunnetaan hurmaavista, leikkisistä ja lähes surrealistisista tuokiokuvistaan. Doisneaun ikonisimmat otokset ovat peräisin 1900-luvun alkupuoliskolta, jolloin hän vaelteli Pariisissa Leica-kameroineen tallentaen filmille kaupunkilaisten elämää ja arjen ihmeitä.

Doisneau opiskeli graafikoksi Estienne-koulussa vuosina 1925–1929 ja työskenteli uransa alussa mainoskuvaajana. Toisen maailmansodan aikana hän palveli rintamalla ja toimi sotakuvaajana. Sodan päätyttyä Doisneau alkoi tallentaa Pariisin katujen elämää ja siirtyi pariisilaisten kuvatoimistojen listoille. Hänen kuviaan julkaisivat monet amerikkalaiset ja ranskalaiset lehdet, kuten Vogue ja Life.

Valokuvauksesta tuli 1920-luvun puoliväliin mennessä avantgardetaiteen tärkeimpiä välineitä ja monet taiteilijat halusivat tehdä täydellisen pesäeron taiteen perinteisiin ja luoda jotakin aivan uutta. Tämä kehitys pohjusti tietä humanistiselle valokuvaukselle, josta tuli toisen maailmansodan jälkeen vallitseva trendi. Kuvan kohteiksi valikoitiin tavallisia ihmisiä arkisissa toimissaan. Doisneaun lämmin ja myötäelävä asennoituminen kuvan kohteina oleviin ihmisiin liittyi vahvasti tähän suuntaukseen.

Doisneaun valokuvissa nähdään huvittavia tapahtumia ja rinnastuksia: ylevä saa rinnalleen vaatimattoman, kauneus rumuutta ja rikkaus köyhyyttä. Kuvaajan suosikkiaiheita olivat lapset ja heidän oma, aikuisten katseilta piilossa oleva maailmansa. Tavallisten pariisilaisten ohella hän on ikuistanut myös lukuisia kirjailijoita, taiteilijoita ja seurapiirien säihkyviä illanviettoja.

Robert Doisneau – Minun Pariisini on tuotettu yhteistyössä taiteilijan perintöä vaalivan Atelier Doisneau -säätiön kanssa. Yli sadalla teoksellaan se on yksi laajimpia Suomessa nähtyjä Doisneaun taidetta esitteleviä näyttelyitä.

Näyttelyyn voi tutustua lauantaina 17.6. klo 13 ja 15 kirjailija Anna Kortelaisen erikoisopastuksella Pariisi - upporikas, rutiköyhä. Myös Ranskan kansallispäivänä 14.7. järjestetään näyttelyyn liittyvää ohjelmaa. Suositut näyttelyn ja viinitastingin yhdistävät Taidepruuvi-opastukset ovat jälleen tilattavissa 9.6.–27.8. Max. 15 hengen ryhmille järjestettävällä pruuvilla Robert Doisneaun valokuvat saavat seurakseen kepeään tunnelmaan sopivia roseeviinejä.

Lisätiedot
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 2627 096
mia.haltia@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020