PIMIÖ Halil Altindere: Wonderland 9.6.-27.8.2017
31.05.2017

Halil Altindere: Wonderland
 
Turun taidemuseo, Pimiö 9.6.–27.8.2017

Lehdistötilaisuus torstaina 8.6.2017 klo 11 ja avajaiset torstaina 8.6. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26).  Tervetuloa!

Turkkilaisen Halil Altinderen teokset käsittelevät poliittisia, sosiaalisia ja kulttuurisia koodeja ja ovat usein keskittyneet kuvaamaan marginalisoitumista ja valtajärjestelmää kohtaan nousevaa vastarintaa. Viime vuosina ne ovat ammentaneet elementtejä Istanbulin alakulttuurien arjesta ja kommentoineet rohkeasti Turkin hallituksen toimintaa. Wonderland valmistui helmikuussa 2013, vain muutamaa kuukautta ennen Turkissa puhjenneita laajoja mielenosoituksia. Istanbulista alkunsa saaneet Taksimin aukion mielenilmaukset keskuspuiston tilalle rakennettavaa ostoskeskusta vastaan muuttuivat poliisin toimien myötä mellakaksi ja yleiseksi protestiksi hallitusta vastaan. Turkin nykyinen, entisestään tiukentunut poliittinen tilanne pitää teoksen edelleen ajankohtaisena.

Wonderland antaa äänen vihaisille ja turhautuneille nuorille, jotka elävät Bysantin ajoista asti romanien asuttamassa Sulukulen kaupunginosassa Istanbulissa. Alueesta tuli vuonna 2006 Turkin hallituksen käynnistämän, Istanbulin kasvoja kohottavan uudistusohjelman ensimmäinen kohde ja alkuperäinen romaniväestö joutui väistymään asuntopolitiikasta vastaavan viraston TOKİ:n johtamien rakennushankkeiden tieltä. Musiikkivideoiden ja hip hop-kulttuurin konventioita ironisoiva teos seuraa poliisisireenin ja tarttuvan bassokuvion taustoittamaa takaa-ajoa läpi roskan, graffitien ja rapistuneiden korttelien kohti keskiluokkaistunutta ja romaniväestölle saavuttamatonta kaupunkikuvaa. Romaninuorista koostuvan hiphop-ryhmä Tahribad-ı isyanin (Rebellion of Destruction) poliittiset riimit puhuvat eriarvoisuudesta, vastarinnasta ja toivosta. Taistelussa kotikatujensa säilyttämisen puolesta taide ja musiikki toimivat heidän keskeisinä aseinaan.

Istanbulissa asuva ja työskentelevä Halil Altındere (s. 1971) on ollut 90-luvun puolivälistä lähtien yksi Turkin nykytaiteen keskeisimmistä nimistä. Hänen moninaisiin välineisiinsä kuuluvat video, kuvanveisto, installaatio, valokuva ja performanssi. Hän on myös toiminut kuraattorina ja art-ist Magazine -lehden julkaisijana. Altinderen tuotantoa on nähty mm. Dokumentassa, Manifestassa, Istanbulin, São Paulon ja Berliinin biennaaleissa sekä MoMan PS1:ssä. Wonderland kuuluu myös MoMan kokoelmaan.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.pilotgaleri.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020