Mennään Turun taidemuseoon!
22.09.2010


Turun taidemuseo osallistuu Mennään museoon! -tempaukseen tarjoamalla kaikille opiskelijoille vapaan sisäänpääsyn museoon perjantaina 8.10. Taidemuseo on silloin avoinna klo 11–19.


Turun taidemuseoon on vapaa sisäänpääsy joka perjantai klo 16–19. Lisäksi sisäänpääsy on ilmainen aukioloaikoina kaikille alle 16-vuotiaille sekä turkulaisille lukiolaisille ja ammattikoululaisille.

Mennään museoon! -päivänä Turun taidemuseossa on esillä ruotsalaisen taiteilija Matts Leiderstamin (s. 1956) näyttely Täältä nähtynä. Leiderstamin taiteellinen tuotanto on kiehtova sekoitus taiteen tekemistä, taidehistoriaa ja taiteen tutkimusta. Hänen pääasiallinen kiinnostuksensa suuntautuu vanhoihin muotokuviin ja maisemamaalauksiin ja niihin sisältyviin merkityksiin ja mahdollisiin piilomerkityksiin. Leiderstam luo sillan menneisyyden ja nykyisyyden välille rinnastamalla alkuperäisteoksia toisiinsa, maalaamalla niistä kopioita ja hyödyntämällä teosten konservoinnin kautta tullutta tietoa.

Mediataiteilija Hanna Haaslahti (s. 1969) tunnetaan voimakkaan visuaalisista teoksista, joihin ihminen voi vaikuttaa käyttäytymisellään synnyttäen ainutkertaisia kokemuksia. Teokset herättävät pohtimaan ajan merkitystä, mutta myös tapojamme kuvata ja aistia ympäröivää maailmaa. Haaslahden näyttelyssä Old and New Exits (Vanhoja ja uusia uloskäyntejä) Turun taidemuseon Studio-tila on muunnettu väliseinillä sokkeloiseksi ja kävijä joutuu etsimään uusia reittejä ja uloskäyntejä.

Pimiössä nähdään liettualaisen Gintaras Makarevičiuksen (s. 1965) teos Sibiro testamentas (2008, 14 min, Siperian testamentti). Teoksessa Makarevičius on yhdistänyt tuntemattoman kuvaajan joulunviettoa tallentaneen kaitafilmin ja setänsä kertomuksen isänsä perheen karkotuksesta Siperiaan toisen maailmansodan aikana.

Lisäksi museossa nähdään kokoelmanäyttely Tämä matka!, joka esittelee taiteilijoiden niin maantieteellisesti kuin mielikuvituksessaan tekemiä matkoja. Näyttelyn matkareitti kulkee maantieteellisesti pohjoisesta etelään ja ajallisesti 1800-luvun alkupuolelta 1900-luvun jälkipuoliskolle. Näyttely on samalla matka suomalaisen taiteen historiaan, romantiikasta realismiin ja symbolismista surrealismiin. Fantasiamatkojen osuus korostuu erityisesti moderneissa taidesuuntauksissa.

Tämä matka! -näyttelyn rinnalla nähdään vuonna 2004 lahjoituksena vastaanotetun Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma. Miniatyyrit ovat pääosin ruotsalaisia ja peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alusta. Ajanjaksoa pidetään ruotsalaisen miniatyyrimaalauksen kulta-aikana. Henry Lönnforsin korkeatasoinen miniatyyrikokoelma esitellään ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

TAITEILIJATAPAAMISIA Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa:

Torstaina 30.9.2010
klo 13 Gintaras Makarevičius kertoo taiteellisesta työskentelystään englanniksi
klo 14 Matts Leiderstam kertoo taiteellisesta työskentelystään englanniksi
Torstaina 4.11.2010
klo 15 Hanna Haaslahti kertoo taiteellisesta työskentelystään suomeksi
Taiteilijatapaamisiin on vapaa pääsy ja ne ovat avoinna kaikille kiinnostuneille.

Lisätietoja Turun taidemuseosta:
www.turuntaidemuseo.fi

Mennään museoon! Koululaisten ja opiskelijoiden museopäivä:
http://www.museoliitto.fi/koululaisten_museopaiva

Muiden museoiden Mennään museoon! -ohjelmaan voi tutustua osoitteessa:
http://www.museoliitto.fi/koululaisten_museopaiva/tapahtumakalenteri

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020