STUDIO Jussi Haro: Rekonstruktio 7.4.-21.5.2017
30.03.2017

J U S S I  H A R O
Rekonstruktio
 
Turun taidemuseo, Studio 7.4.–21.5.2017

Lehdistötilaisuus torstaina 6.4.2017 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku). Avajaiset torstaina 6.4. klo 18–20. Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa. Tervetuloa!
 
Turun taidemuseo esittelee vuosittain yhden Turun Taideakatemiasta valmistuvan kuvataiteilijan opinnäytetyönäyttelyn. Tänä keväänä vuorossa on Jussi Haro (s. 1985), jonka taiteellisen tekemisen juuret johtavat katutaiteeseen. Nykyisin hän työskentelee pääosin kuvanveiston keinoin.

Koko opiskeluaikansa Haro on kerännyt julkisesta tilasta teostensa materiaaleja: murrettuja pyöränlukkoja, tyhjiä energiajuomatölkkejä sekä äärioikeiston ja uusnatsien levittämiä propagandatarroja. Rikottuja lukkoja on löytynyt jo yli 300, lyttyyn lyötyjä energiajuomatölkkejäkin mittavat määrät. Rasististen ryhmittymien levittämistä tarroista Haro on ottanut talteen repimällä ja raaputtamalla irti saamansa osat. Löydetyt materiaalit ovat latautuneita ja kantavat monia merkityksiä; niitä yhdistää tietty ulkopuolisuus, turvattomuus, ylivirittyneisyys ja testosteroni.

Rekonstruktio koostuu kolmesta teoksesta, joiden kautta Haro antaa kerätylle materiaalille uuden ulottuvuuden. Pyöränlukot muodostavat massan, joka muuttaa yksilölliset ominaisuudet osaksi suurempaa kokonaisuutta. Mikä on yhden osa suuremmassa kokonaisuudessa ja häviääkö yksilön trauma isommassa mittakaavassa? Energiajuomatölkeistä muotoiltu, hahmonsa Suzuki PV-mopolta lainannut veistos puhuu nuorisokulttuurin uhmakkuudesta ja tarpeesta olla huomioitu. Tarrasilpun Haro on muuntanut kolmeksi kasvioaiheiseksi kollaasiksi, jotka siirtävät huomion aggressiivisista iskulauseista lapsuuden kesiin, kukkasiin ja suomalaisten romanttissävytteiseen luontosuhteeseen.

Haron työskentelymetodiin liittyy kiinnostavia keräilyn, tallentamisen ja museaalisuudenkin tasoja. Taidehistoriallisesta perspektiivistä tarkasteltuna sitä voi katsoa myös löydettyjen esineiden, ready-made-estetiikan, performatiivisuuden tai aktivismin tradition kautta. Näyttelyn kantaviksi teemoiksi nousevat kysymykset identiteetistä osana kollektiivista kulttuuria, luottamuksen ja epäluottamuksen välinen suhde sekä julkisen tilan problematiikka. Teoksissa yhdistyvät 2010-luvun pelot, rasismi sekä yksilönä tai ryhmänä joukosta eristäytyminen. Ne herättävät ajatuksia erilaisten riippuvuussuhteiden ongelmallisista valta-asetelmista sekä elämässä kipuilevien, destruktiivisten yksilöiden valinnoista ja mahdollisuuksien näköalattomuudesta.

Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
cargocollective.com/jussiharo
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020