PIMIÖ Søren Thilo Funder: The Vanishing Table 17.2.–2.4.2017
14.03.2017

Søren Thilo Funder: The Vanishing Table

Turun taidemuseo, Pimiö 17.2.–2.4.2017

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 16.2.2017 klo 11 ja avajaisiin torstaina 16.2. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).  Taiteilija on paikalla molemmissa tilaisuuksissa.
 

Pimiössä vuoden avaa tanskalaistaiteilija Søren Thilo Funderin videoteos The Vanishing Table (2014), joka pohtii rahan olemusta, sen arvon muotoutumista ja sopimuksenvaraista, jopa imaginääristä luonnetta kahden toisiinsa limittyvän tarinan kautta. Niistä ensimmäisessä pääsemme osalliseksi mystiseen kokoontumisen, jossa ryhmä numismaatikkoja tarkastelee äärimmäisen harvinaisia mutta katsojalle näkymättömiä historiallisia rahoja. Vuorotellen hellävaraisesti tutkitut, kallisarvoiset keräilykohteet muodostavat pöydän ääressä istuville keräilijöille yhteisen fantasian. Tilaisuus muistuttaa hieman spiritististä istuntoa, jossa eri maailmojen välinen kanssakäyminen kanavoituu pöydän ja sen päälle laskettujen käsien voimasta. Lopulta pöydänkin kadottua vain keräilijät jäävät ylläpitämään kuvitelmaa.

Samaan aikaan toisaalla, pörssimaailman kulisseissa piirretty ja suittu apinahahmo lausuu Lewis Carrollin runoa. Lainan antajasta ja saajasta kertovassa tragikoomisessa runossa velallinen ei lopulta koskaan saa rahasummaansa ennen kuin lainaajan tulee jo aika periä saataviaan. Apinan erikoinen kertomus keskeytyy puheluun, joka palauttaa hahmon muutoin hillityn olemuksen eläimelliselle tasolle.

The Vanishing Table osoittaa kaksijakoisen suhteemme rahaan niin fyysisenä arvostuksen ja halun kohteena kuin toisaalta konkretiasta irtautuneena abstraktin velkatalouden kollektiivisena kokemuksena. Toisille rahan maailma näyttäytyy ikuisesti salatieteenä, toisille se on pelikenttä. Kumpikin tulkinta muistuttaa maailmanlaajuiseen finanssitalouteen perustuvan elämäntapamme perimmäisestä absurdiudesta ja oikullisuudesta.

Søren Thilo Funder (s. 1979) työskentelee pääasiassa videon ja elokuvan keinoin sosiaalihistorian ja kulttuurin eri kentillä nyky-yhteiskunnan valtasuhteita tutkien. Hänen huolellisesti tuotetut, elokuvan narratiivia ja näyttämöllepanoa hyödyntävät teoksensa pyrkivät fiktion kautta löytämään uutta tilaa poliittiselle pohdiskelulle ja vastamuistille.

Taiteilijatapaaminen keskiviikkona 15.2. klo 15 Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54, Turku). Søren Thilo Funder kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään englanniksi. Vapaa pääsy.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi

www.sorenthilofunder.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020