Baltiska Speglingar -asiantuntijaluennot 23.8. ja 27.8.
19.08.2016

SYVENNY BALTISKA SPEGLINGAR –NÄYTTELYN TEEMOIHIN ASIANTUNTIJOIDEN SEURASSA

Turun taidemuseossa on palattu kesällä satakunta vuotta ajassa taaksepäin muistelemaan Malmössä 1914 järjestettyä taiteen ja taideteollisuuden suurkatselmusta Balttialaista näyttelyä, jossa Ruotsi, Tanska, Saksa, Venäjä ja Suomen suuriruhtinaskunta esittelivät taiteensa parhaimmistoa. Aiheeseen syvennytään nyt tarkemmin kahdella mielenkiintoisella asiantuntijaluennolla. Luennoille voi osallistua museon pääsylipulla, max. 40 henkeä. Voit varmistaa paikkasi ilmoittautumalla ennakkoon: info@turuntaidemuseo.fi tai (02) 2627 100.

Tiistaina 23.8. klo 17.30 Prof. Taina Syrjämaa: Kuvataide aikansa suurimmassa mediassa - Balttilainen näyttely osana kansainvälisten, monialaisten näyttelyiden verkostoa

1800-luvun puolivälissä asemansa vakiinnuttaneet monialaiset näyttelyt olivat yksi aikansa suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista medioista. Muun muassa teollisuutta, teknologiaa, etnologiaa ja kuvataiteita esitelleistä näyttelyistä suurimmat keräsivät jopa kymmeniä miljoonia kävijöitä. Taina Syrjämaa kertoo, kuinka Malmön Balttilainen näyttely ja sen kuvataideosasto asettuvat osaksi laaja-alaisten näyttelyiden historiaa.

Lauantaina 27.8. klo 14 FM Sani Kontula-Webb: Suomalaiset taiteilijat Pietarin taideakatemiassa autonomian aikaan

Tohtorikoulutettava Sani Kontula-Webb kertoo suomalaisista taidemaalareista, jotka opiskelivat Pietarin taideakatemiassa autonomian aikaan. Valtaosa maamme taiteilijoista suuntasi taideopin perässä Tukholmaan, Düsseldorfiin ja sittemmin Pariisiin, mutta oli myös niitä, jotka valitsivat oppipaikakseen Pietarin taideakatemian. Heidän joukossaan oli merimaalari Oskar Kleineh, alttaritauluistaan tunnettu Bernd Abraham Godenhjelm sekä yksi kuuluisimmista suomalaistaiteilijoista – Eero Järnefelt. Luento järjestetään yhteistyössä Cultura-säätiön kanssa.

Baltiska Speglingar – Heijastuksia vuodelta 1914
-näyttely on esillä Turun taidemuseossa 28.8. asti. Näyttelyn viimeisenä päivänä 28.8. järjestetään taidebrunssi klo 11.30–13 sekä pääsylipun hintaan sisältyvät yleisöopastukset klo 13 ja 15.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020