STUDIO Johanna Naukkarinen: Suuri Hysteria 1.4.-8.5.2016
21.03.2016

JOHANNA NAUKKARINEN: SUURI HYSTERIA

Turun taidemuseo, Studio 1.4.–8.5.2016

Lehdistötilaisuus torstaina 31.3.2016 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).
Avajaiset torstaina 31.3. klo 18–20. Taiteilija on paikalla tilaisuuksissa. Tervetuloa!


Turun taidemuseo esittelee Studiossaan vuosittain yhden Turun Taideakatemiasta keväällä valmistuvan kuvataiteilijan. Tänä vuonna nähdään hysteriaa ja sen visuaalista perintöä valokuvan ja videon kautta tutkivan Johanna Naukkarisen (s. 1988) opinnäytetyönäyttely.

Hysteria nousi merkittäväksi lääketieteelliseksi ilmiöksi 1800-luvulla ja siitä muodostui sateenvarjosairaus monille, erityisesti naisia vaivanneille fyysisille ja henkisille oireille. Samalla se oli myös kulttuurinen konstruktio, jonka kautta nainen määriteltiin heikommaksi sukupuoleksi ja hänen kokemuksensa vaiennettiin ja medikalisoitiin hysteerisyyteen vedoten. 1900-luvulle tultaessa hysteria osoittautui lääketieteelliseksi kuplaksi ja sen moninaisia oireita alettiin tulkita uusista näkökulmista mutta eurooppalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin se oli ehtinyt jo jättää lähtemättömän jälkensä.

Valokuva oli tärkeä väline hysterian fyysisten oireiden tutkimisessa. Naispotilaita kuvattiin vähissä sairaalavaatteissa sairaalan omassa studiossa ja suosituimmat kuvattavat pystyivät vaihtamaan kouristusta kameran räpsähdyksen tahtiin kuin valokuvamallit. Naukkarinen pohjaa näyttelynsä tähän hysterian ja valokuvan erityislaatuiseen suhteeseen törmäyttäen historiallisen kuvamaailman nykyvalokuvataiteen ilmaisutapaan.

Suuri Hysteria nostaa esiin niin katsomisen ja katseen kohteena olemisen rakenteita kuin erityisesti naiskuvan esittämiseen liittyviä valta-asetelmia. Grand Movements -sarjan teokset analysoivat muotikuvaston ja hysteriakuvaston välisiä yhtäläisyyksiä vertailemalla muotikuvien poseerauksia hysteriakouristuksiin. Mainoskuvien katsomisen ja katsottavana olemisen rakenteet saavuttavat uuden näkökulman kun mallien epämukavat poseerausasennot rinnastuvat sairauden kontekstissa syntyneisiin kuviin. Naukkarisen videoteosta taas taustoittaa väite siitä, että hysteriaa sairastaneet olisivat olleet huijareita ja näytelleet oireita saadakseen huomiota osakseen. Videolla viisi ihmistä yrittää jäljitellä hysterian hurjinta fyysistä oiretta arc-en-ciel -kouristusta, jossa keho kouristuu tuskallisen näköiselle jousimaiselle kaarelle.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
cargocollective.com/johannanaukkarinen

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020