MIIKKA VASKOLA 5.2.-8.5.2016
25.01.2016

Turun taidemuseo 5.2.–8.5.2016

Lehdistötilaisuus torstaina 4.2.2016 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).
Avajaiset torstaina 4.2. klo 18–20. Taiteilija on paikalla tilaisuuksissa. Tervetuloa!Turun taidemuseon näyttelyvuoden avaa sukupolvensa lahjakkaimpiin taidemaalareihin kuuluva Miikka Vaskola (s. 1975, Helsinki).  Vaskola on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2008, ja hänen teoksiaan on nähty sekä yksityis- että ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Turun taidemuseon näyttely on ensimmäinen laaja katsaus hänen taiteeseensa, sillä mukana on teoksia Vaskolan uran alkuvaiheista aina näihin päiviin saakka. 

Vaskolan suurikokoisille, pääasiassa ruskean- ja harmaansävyisille teoksille on tunnusomaista taitava materiaalien käyttö ja tunne menneen maailman läsnäolosta. Maalausten lähtökohtana on usein vanha arkistokuva, ja Vaskola käyttääkin paljon aikaa eri arkistojen materiaaliin perehtyen. Hän maalaa sekä esittäviä että abstraktin ja esittävän välillä huojuvia teoksia. Tämä häilyvyys sallii katsojan hahmottaa mielessään puuttuvat osat. Yksittäisistä teoksista voi löytää eri aikatasoja ja myös paikallisuuksia.
 
Vaskolan työskentelytapa on hidas: yhden työn valmistuminen saattaa kestää kahdesta kolmeen vuotta. ”Joudun yrittämään uudestaan, pesemään ja poistamaan tekemiäni virheratkaisuja. Se vie aikaa, mutta tämän takia maalauksissa näkyy se aika, se hakeminen”, taiteilija kuvaa työskentelyään. Vaskola ei työskentele mielessään valmis teos, vaan työt muokkautuvat tekemisen edistyessä ja lopputulos saattaa yllättää taiteilijan itsensäkin.

Osasta teoksista puuttuu kiilakehys, mikä horjuttaa perinteisiä, maalaustaiteeseen liittyviä käsityksiä, kun taas tekninen taidokkuus vahvistaa niitä. Vaskolan tavoitteena ei ole vain syvyysilluusio, joka on luotu valkoiselle pohjalle – vaan enemmän. Hän maalaan pohjustamattomalle kankaalle, ”jotta teos menisi sisällepäin, ei katsojaa päin. Maali on imeytetty kankaan kudoksiin, ja jo tämä noin millimetrin matka riittää antamaan ’luonnollisen’ syvyyden.” Vaskolan esteettiset ja arvoitukselliset maalauksensa vaativat läsnäoloa ja paneutumista. Samalla ne saavat katsojan mielen liikkumaan nykyisyyden ja menneisyyden välillä, etsimään läheisyyttä ja hakemaan etäisyyttä.

Kevään aikana näyttelyyn voi tutustua mielenkiintoisilla erikoisopastuksilla: la 6.2. klo 14 näyttelyn esittelevät Miikka Vaskola ja Mika Hannula ja la 23.4. klo 14 näyttelyyn tutustutaan turkulaisten kuvataiteilijoiden Erika Adamssonin ja Laura Miettisen seurassa.  Lisätiedot oheisohjelmasta löytyvät museon www-sivuilta.

Lisätietoja
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 2627 096
mia.haltia@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.miikkavaskola.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020