PIMIÖ Elizabeth Price: User Group Disco 9.10.-22.11.2015
24.09.2015

E L I Z A B E T H  P R I C E
User Group Disco

Turun taidemuseo, Pimiö 9.10.–22.11.2015

Lehdistötilaisuus torstaina 8.10.2015 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).
Avajaiset torstaina 8.10. klo 18–20. Tervetuloa!


Pimiön syksy käynnistyy ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvän Turner-palkitun brittitaiteilija Elizabeth Pricen teoksella User Group Disco (2009). Se on itsenäinen osa teossarjaa New Ruined Institute, jonka jokainen osa esittelee ”uuden huoneen” taiteilijan luomasta fiktiivisestä instituutiosta. User Group Disco saa tapahtumapaikakseen Veistossalin (The Hall of Sculptures) vaikka teos kieltääkin siellä olevan mitään, mitä tulisi kutsua veistokseksi. Mustaa taustaa vasten eteemme muotoutuvien banaalien, käytöstä poistuneiden esineiden kavalkadi on kuitenkin ainoa asia, mitä tulemme seuraavan 15 minuutin aikana näkemään.

Price kohdistaa mielenkiintonsa kokoelmiin, arkistoihin ja kulttuuristen artefaktien arvon ja merkityksen muodostumiseen. Teos ehdottaa meidän suhtautuvan näkemiimme teknisiin laitteisiin ja teollisesti suunniteltuihin esineisiin eräänlaisena fantasiakokoelmana, jota taksonominen järjestelmä luokittelee ja hallitsee. Luokittelujärjestelmä ei ole neutraali vaan se määrittää, mikä tieto on arvokasta ja miten asiat erotellaan toisistaan. Mikä oleellisinta, järjestelmä toimii ainoastaan silloin, kun koko käyttäjäryhmä on yksimielinen systeemin toimintaperiaatteista.

Esineiden esiinmarssissa ja pyörremäisessä tanssissa objektit näyttäytyvät virtaviivaisina ja seksikkäinä statustietoisen halun ja kulutuksen kohteina. You are mere appearance dreamt by another, teos toteaa. Pricen kone-estetiikkaa rytmittää iskulauseiden rinnalla Jem Noblen teosta varten säveltämä elektroninen musiikki sekä A-han hitti Take On Me. Popmusiikki näyttelee tärkeää osaa Pricen tuotannossa ja hän käyttää sitä usein kanavana palatakseen vuosikymmenten takaiseen Englantiin ja sen tunnelmiin.

Elizabeth Price (s. 1966) on valmistunut Lontoon Royal College of Artista 1991 ja asuu ja työskentelee Lontoossa. Hänen teoksensa hyödyntävät pääasiassa liikkuvaa kuvaa, ääntä ja digitaalisuuden mahdollisuuksia. Vuonna 2012 Price valittiin Britannian tunnetuimman kuvataidepalkinnon Turner-palkinnon saajaksi ja 2013 vuorossa oli toinen mittava palkinto, Contemporary Art Society Annual Award. Hänen teoksiaan on nähty viimeksi mm. Stedelijkissä Amsterdamissa, New Museumissa New Yorkissa ja Whitechapel Galleryssä Lontoossa.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.motinternational.com/artists/elizabeth-price/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020