STUDIO Jouna Karsi: Syvyys 9.10.-22.11.2015
24.09.2015

J O U N A  K A R S I
S y v y y s

Turun taidemuseo, Studio 9.10.–22.11.2015

Lehdistötilaisuus torstaina 8.10.2015 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).
Avajaiset torstaina 8.10. klo 18–20. Taiteilija on paikalla tilaisuuksissa. Tervetuloa!


Jouna Karsi
työskentelee moninaisin materiaalein kutistaen näkemäänsä pienoismallien tapaisiksi maisemallisiksi veistoksiksi. Syvyys esittelee hänen uusinta tuotantoaan, jossa taidokas kädenjälki, tarkoin mietityt yksityiskohdat ja vaihtelevat perspektiivit rakentavat eteemme kiehtovia, vielä ratkaisemattomia maailmoja.

Karsin miniatyyrimaisemien ja pienoismallien maailma on autio, hiljainen ja samaan aikaan oudon voimakas. Vaikka ketään ei näy, ympäristö on muokattu, rakennettu ja haltuun otettu. Karsin teoksiin liitetään usein pahaenteinen tunnelma ja niiden on sanottu kantavan karmeankiehtovaa auraa. Ne ovat kuin yöllisiä versioista tutuista paikoista ja asioista, jotka pimeys saa yhtäkkiä näyttäytymään vieraina ja uhkaavina. Ihmisten systemaattinen poissaolo herättää väistämättä kysymyksiä asioiden tilasta ja ajan kulusta: onko luotu maailma hylätty, kadotettu vai odottaako se jotain? Välähdyksenomaisina kuvina näyttäytyvien näkymien merkitykset jäävät joskus avoimiksi myös tekijälle itselleen.

Karsille ominainen pienoismallinnus on sekä luomisen että hallitsemisen teko: sen kautta viestitään millaiseksi maailma halutaan suunnitella ja millaisena se halutaan nähdä. Kutistetussa mittakaavassa maailmaa on myös mahdollista hallita ja omistaa. Vaikka Karsin teokset kurottavat kohti ontologisia, metafyysisiä kysymyksiä olevaisuuden luonteesta ja asioiden perimmäisestä, kätketystä olemuksesta, piilee tässä maailmankaikkeuden teoriassa myös oma alleviivaamaton huumorinsa.

Jouna Karsi (s. 1980) valmistui Turun taideakatemiasta 2009 kuvanveisto pääaineenaan ja hän asuu ja työskentelee Turussa. Karsin teoksia on nähty viime aikoina mm. Galleria Sculptorissa, Galleria Titanikissa, Wäinö Aaltosen museossa, Mäntän kuvataideviikoilla ja Purnussa. Hänen uusin julkinen teoksensa julkistettiin elokuussa Haapavedellä ja hänen teoksiaan kuuluu myös mm. Kiasman, Tampereen taidemuseon ja Turun kaupungin kokoelmiin.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 / 050 3568 800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.jounakarsi.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020